Την πρόθεσή της να διεκδικήσει τέταρτη θητεία θα ανακοινώσει η Μέρκελ

Βερολίνο, Γερμανία.- Την πρόθεσή της να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στην καγκελαρία αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα της Κυριακής η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μέχρι σήμερα η Μέρκελ είχε αποφύγει να απαντήσει για το εάν θα είναι υποψήφια, φαίνεται όμως ότι η υποψηφιότητά της έχει «κλείσει» και η ίδια θα την ανακοινώσει μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, κατά την οποία θα συζητηθεί η προεκλογική στρατηγική του CDU.

Στελέχη του CDU δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες ότι θεωρούν βέβαιη μία υποψηφιότητα Μέρκελ για την καγκελαρία.

Η Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα έχει να αντιμετωπίσει στις εκλογές του 2017 το ξενοφοβικό AfD, το οποίο εμφανίζει αύξηση των ποσοστών του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοσή της, η πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί.

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ, μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόφορους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ.

Πάντως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) όπως και οι Πράσινοι (Die Gruenen) έχουν άνοδο σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση: Οι μεν πρώτοι θα λάμβαναν 33 % αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές οι δε δεύτεροι 12%, δηλαδή 1% και 2% παραπάνω αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Άνοδο έχει και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),του οποίου το ποσοστό ανέρχεται στο 13%.

Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ισοψηφεί με το σοσιαλδημοκρατικό (33%), έχοντας μια μείωση της τάξεως του 1%, όπως και η Αριστερά η οποία θα λάμβανε 9%. Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) παραμένει στο οριακό -λόγω του εκλογικού συστήματος- για την είσοδό του στη Μπούντεσταγκ 5%.

Newsroom ΔΟΛ