2.500 γεύματα αγάπης από το Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

“Είναι μια εκδήλωση αγάπης. Δεν είναι απλώς το φαγητό, είναι η ατμόσφαιρα, το πνεύμα αλληλεγγύης  και η αγάπη η οποία κυριαρχεί”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, συγχαίροντας το Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων που για άλλη μια χρονιά προσέφερε δωρεάν την περασμένη Πέμπτη το καθιερωμένο Γεύμα των Ευχαριστιών.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν 27 χρόνια, με εμπνευστή τον επίτιμο πρόεδρο και υπεύθυνο της οργανωτικής επιτροπής, Γιώργο Αλεξίου, ως ελάχιστο δείγμα προσφοράς στην κοινότητα στο πνεύμα της γιορτής των Ευχαριστιών.

Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κίτσιος, ευχαριστώντας τον από καρδιάς και λέγοντας πως η παρουσία του δίνει ιδιαίτερο τόνο στη γιορτή.

Εκατοντάδες άτομα πέρασαν το κατώφλι του Συλλόγου, γεύθηκαν το παραδοσιακό γεύμα που και φέτος ετοίμασε ο αρχιμάγειρας Νίκος Γαβριελάτος, ο οποίος όπως μας είπε, έψησε 55 γαλοπούλες και μαγείρεψε 150 lbs ρύζι και από 750 lbs μπιζέλια και γλυκοπατάτες, με τη βοήθεια άλλων εθελοντών και γιόρτασαν σα μια οικογένεια με τα όμορφα τραγούδια δύο εκλεκτών ερμηνευτών, του Σεραφείμ Λάζου και του Τάσου Παπαϊωάννου.

Δεκάδες ήταν οι εθελοντές, ανάμεσά τους πολλοί μαθητές και φοιτητές, που από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τη διανομή έτοιμου φαγητού σε σπίτια ηλικιωμένων και ανήμπορων συμπολιτών μας, καθώς και σε ιδρύματα, όπως το Κέντρο Ηλικιωμένων της HANAC, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη έγινε η κατ’ οίκον παράδοση 550 άψητων γαλοπούλων σε άπορες οικογένειες. Υπολογίζεται ότι μόνο την Πέμπτη προσφέρθηκαν περισσότερα από 2,500 γεύματα.

Το δύσκολο αυτό έργο συντόνισε και φέτος η κ. Ελπίδα Αλεξίου, η οποία δήλωσε στη Greek News ότι “συγκινούμαι πάρα πολύ, δίνω όλο τον εαυτό μου, κουράζομαι βέβαια, αλλά το απολαμβάνω”.

Αρκετές ήταν οι τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και πολλοί οι ιδιώτες που υποστήριξαν το φετινό εγχείρημα του συλλόγου όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με τη τροφίμων. Ανάμεσά τους ο σεφ Ρόκο Σακραμόνε από το Trattoria L’ incontro, ο οποίος προσφέρει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αλεξίου, για 15 χρόνια 150 γαλοπούλες που μοιράζονται στις οικογένειες, αλλά και ο άνθρωπος που προσέφερε για τη διοργάνωση του πρώτου γεύματος και έκτοτε προσφέρει συνεχώς, ο κ. Γιώργος Φακίρης, στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα.

“Είμαστε πάντοτε εδώ. Ο σύζυγός μου αρνείται να πάει οπουδήποτε αλλού την ημέρα αυτή και είναι μόνο εδώ που του δίνει μεγαλύτερη χαρά και ευχαρίστηση να βρίσκεται γιατί λέει ότι αυτό κρατά την μνήμη του πατέρα του ζωντανή”, δήλωσε στη Greek News η κ. Στέιση Φακίρη, για να συμπληρώσει με συγκίνηση ο ίδιος ο κ. Γιώργος Φακίρης ότι “ακολουθώ τα βήματα του πατέρα μου, ο πατέρας μου ποτέ δεν πέθανε για μένα”.

Μαζί τους και ο γιος τους Πίτερ αλλά και η εγγονή τους Αννα Φακίρη, η οποία φόρεσε το ειδικό μπλουζάκι που ετοιμάστηκε για τη γιορτή και βοήθησε στο σερβίρισμα των φαγητών. “Είμαι εδώ για τον παππού μου γιατί τον αγαπώ πολύ”, μας είπε με χαμόγελο.

Οι εθελοντές

“Ακουσα για τη γιορτή αυτή και ήρθα για να βοηθήσω και εγώ” μας είπε ο Κερκυραίος κ. Αλέξανδρος Περδικομάτης ο οποίος κατέφθασε στη Νέα Υόρκη από το Ντάλλας του Τέξας τρεις μέρες πριν, ενώ από μακριά για να βοηθήσει ήρθε για πρώτη φορά και η κ. Ειρήνη Κοσμάκη από τη Βιρτζίνια, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της.

Για πρώτη φορά μεταξύ των εθελοντών βρέθηκε και η κ. Νομική Καστανά, γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ακολουθώντας το γιο της Γιώργο, ο οποίος βοήθησε και πέρυσι. “Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που βρίσκομαι εδώ. Πάντα ήθελα να έρθω αλλά πάντα μαγείρευα εγώ. Φέτος αλλάξαμε το έθιμο και είχα μια ανάγκη να έρθω”, δήλωσε στη Greek News για να προσθέσει με συγκίνηση ότι “εδώ αισθάνομαι πιο καλά τη μέρα αυτή”.

Εχει γίνει παράδοση για τα παιδιά της GOYA του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια να βοηθούν την ημέρα αυτή για 3-4 ώρες στη διανομή του φαγητού, όπως μας είπε ο προπονητής τους Παντελής Γιαννόπουλος, σημειώνοντας πως “μόνοι τους έρχονται, μια φορά τους το λέω και έρχονται αμέσως”. Παρών ήταν και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, προϊστάμενος της κοινότητας.

“Είναι μεγάλη χαρά και η ικανοποίηση που νιώθουμε που μεταφέρουμε τις γαλοπούλες στα σπίτια, οι ευχές που παίρνουμε μας κάνουν να πετάμε”, τόνισε η κ. Μαρία Σπεντζούρη η οποία βοηθάει κάθε χρόνο στη διανομή του φαγητού. “Ο Θεός να μας αξιώνει να είμαστε καλά να μπορούμε να δουλεύουμε έτσι και να δίνουμε στον κόσμο ακόμη περισσότερη αγάπη”, πρόσθεσε.

Αλλά και η κ. Αγάθη Λούη, παρούσα τα τελευταία έντεκα χρόνια, εύχεται να μπορέσει να συνεχίσει να βοηθάει το Σύλλογο. ” Σήμερα όλος ο κόσμος πρέπει να ευχαριστήσουμε το Θεό για όλα τα καλά που μας στέλνει”, είπε.

Οι χαιρετισμοί

Μεγάλη έκπληξη, χαρά αλλά και ιδιαίτερη συγκίνηση είπε ότι ένιωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας από το “τεράστιο αυτό έργο φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης” και συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων, παροτρύνοντάς τα συνεχίσουν με το ίδιο πνεύμα, καθώς, όπως είπε, “οι Ελληνες το έχουμε ανάγκη αυτό, όχι μόνο εδώ στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα”.

Μαζί με τον κ. Κούτρα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον περασμένο Μάιο, βρέθηκε για πρώτη φορά στο “γεύμα των Ευχαριστιών” και η σύζυγός του Ποπίτα, η οποία μάλιστα βοήθησε και στο σερβίρισμα των φαγητών.

“Σήμερα είναι μια ημέρα αγάπης, μια ημέρα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης”, δήλωσε o Πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, τονίζοντας πως “πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Μας καταξιώνει στην κοινωνία ως σωστούς πολίτες”.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Μάικλ Γιάνναρης δήλωσε υπερήφανος για το έργο του Συλλόγου και ευχαρίστησε τα μέλη για τη συμβολή τους στην επανεκλογή του με 86% στις πρόσφατες εκλογές, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης τόνισε πως “αυτό είναι το πραγματικό νόημα της γιορτής των Ευχαριστιών, να πούμε ευχαριστώ για ό,τι έχουμε και να προσφέρουμε στην κοινότητα”.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο συνεργάτης του Δημάρχου Μπιλ Ντε Μπλάζιο, Νικ Γκουλότα, ο οποίος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Αλεξίου υποσχόμενος ότι του χρόνου θα προσπαθήσει να έρθει μαζί με τον Δήμαρχο.

Να σημειώσουμε τέλος πως το γεύμα είναι αφιερωμένο κάθε χρόνο στη μνήμη των Κωνσταντίνου και Μαρίνας Φακίρη, Μελίνας Αλεξίου και Τομ Αλαφογιάννη.

 

πηγή:Greeknewsonline.com