Μεγάλη ένταση στην Τουρκία μετά το δεύτερο μακελειό σε μία εβδομάδα

Κωνσταντινούπολη.- Λάδι στην ήδη εκτός ελέγχου φωτιά στην Τουρκία ρίχνει η επίθεση στην Καισάρεια, δεύτερο μακελειό μέσα σε μία εβδομάδα μετά την Κωνσταντινούπολη. Ο αριθμός των νεκρών από τη νέα επίθεση έχει εν τω μεταξύ αυξηθεί σε 14, και οι τραυματίες βρίσκονται στους 55.
Οι τουρκικές Αρχές δείχνουν το κουρδικό ΡΚΚ -με τον Ερντογάν να βλέπει τη χώρα «υπό συντονισμένη επίθεση»- και τις ανησυχίες για τυφλή στοχοποίηση κουρδικών ομάδων ενισχύει η έξοδος των Γκρίζων Λύκων στους δρόμους, που έσπασαν γραφεία του φιλοκουρδικού HDP στην Καισάρεια.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τις φωτογραφίες που μετέδωσε το τουρκικό Dogan, «εθνικιστικές διαδηλωτές» στην Καισάρεια έκαναν έφοδο στα γραφεία του HDP στην πόλη που σημειώθηκε το μακελειό.

Στις φωτογραφίες, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του εθνικιστικού κόμματος MHP αλλά τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούσαν και για μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων.

Το ίδιο το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ανέφερε από την πρώτη στιγμή σε ανακοίνωσή του πως «καταδικάζει στους υψηλότερους δυνατούς τόνους» την επίθεση αυτοκτονίας στην Καισάρεια.

Στόχος της επίθεσης ήταν ιδιωτικό αστικό λεωφορείο που μετέφερε τούρκους στρατιώτες, και η επίθεση έγινε με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά που πλησίασε το λεωφορείο ενώ ήταν σταματημένο.

Οι στρατιώτες ήταν καταδρομείς της Αεροπορίας και ήταν εξοδούχοι για το Σαββατοκύριακο από την κοντινή μονάδα που στεγάζει την Α’ αερομεταφερόμενη ταξιαρχία (μία από τις 27 της χώρας). Η ταξιαρχία συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών στόχων.

Newsroom ΔΟΛ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ