Την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι ζητάει ο αεροπειρατής-Ελεύθεροι οι επιβάτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΏΡα 4:30 (Ελλάδος)

Ελεύθεροι αφέθηκαν από τους αεροπειρατές όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους στη Μάλτα.

Όπως δήλωσε μέσω Twitter ο μαλτέζος πρωθυπουργός Ζοζέφ Μουσκα, συνολικά έχουν απελευθερωθεί 109 από τους 111 επιβάτες, αριθμός που περιλαμβάνει τους κατά πάσα πιθανότητα δύο αεροπειρατές.

Έχουν επίσης απελευθερωθεί μερικά μέλη του επταμελούς πληρώματος, με τον κ. Μουσκά να σημειώνει πως στο αεροσκάφος φαίνεται να παραμένουν οι υπόλοιποι μαζί με τους δύο δράστες.

Οι αεροπειρατές νωρίτερα απείλησαν να ανατινάξουν το αεροπλάνο, όπως μεταδίδει η κρατική μαλτέζικη τηλεόραση TVM.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ένας αεροπειρατής δήλωσε πως είναι ηγέτης κόμματος που στηρίζει τον νεκρό λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Γκαντάφι.

Το Airbus A320 εκτελούσε κανονικά εσωτερικό δρομολόγιο στη Λιβύη όμως οι δράστες το κατεύθυναν στη Μάλτα.

Κάποιες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Μάλτας έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί, όμως σε γενικές γραμμές η λειτουργία του αεροδρομίου έχει αποκατασταθεί.

Την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι ζητάει ο αεροπειρατής στη Μάλτα
  • Γυναίκες και άτομα με προβλήματα υγείας στην πρώτη ομάδα επιβαινόντων που απελευθερώθηκε

Απελευθερώθηκε η πρώτη ομάδα επιβατών του αεροσκάφους, στο οποίο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία την Παρασκευή. Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη και άγνωστος άνδρας απειλούσε να το ανατινάξει με χειροβομβίδα. Ο αεροπειρατής ανάγκασε τον πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος στην Μάλτα. Επιβαίνουν 111 άτομα και οκταμελές πλήρωμα.

Το αεροσκάφος τύπου Α320 εκτελούσε πτήση στο εσωτερικό της Λιβύης για την κρατική εταιρία Afriqiyah Airways. Από τους 111 επιβάτες οι 82 είναι άνδρες, οι 28 γυναίκες, ενώ υπάρχει και ένα μωρό.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Βαλέτα.- Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε την Παρασκευή σε αεροσκάφος που εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη από άνδρα, ο οποίος απειλούσε να το ανατινάξει με χειροβομβίδα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το Reuters. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Μάλτα.

Το αεροσκάφος τύπου Α320, με 118 επιβαίνοντες, εκτελούσε πτήση στο εσωτερικό της Λιβύης για την κρατική εταιρία Afriqiyah Airways, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Από τους 118 επιβαίνοντες, οι 111 είναι επιβάτες: 82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα μωρό.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αεροπειρατής είπε στους επιβαίνοντες ότι είναι φιλο-Κανταφικός και ότι προτίθεται να απελευθερώσει τους 111 επιβάτες, όχι όμως το πλήρωμα, αν γίνουν δεκτά τα αιτήματά του.

Ακόμη, ωστόσο, δεν έχουν γνωστά ποια είναι τα αιτήματά του, ούτε αν δρα μόνος του.

Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: «Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων-ΤΜ» .

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο, καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική.

Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης.

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες.

https://www.youtube.com/watch?v=gjyxOELFcHM