Συγκεντρώσεις και μπλόκα από τους αγρότες

Μακεδονία.- Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου. Το μεσημέρι της Τρίτης, στο τελωνείο του Προμαχώνα παρατάχθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συμβολική διαμαρτυρία, ενώ οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας κρατούν κλειστή, από τη Δευτέρα, την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στο ύψος της Ειδομένης.

Αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας έφτασαν μπροστά από το τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο παραμένει κλειστό από το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Ειδομένης, 200 μ. από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αλλά και τις παρακαμπτήριους οδούς που οδηγούν σε αυτό.

Ουρές από φορτηγά έχουν σχηματιστεί και από τις δύο πλευρές, ενώ τη νύχτα οι αγρότες επέτρεψαν τη διέλευση σε φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.

Κανονικά λειτουργεί το τελωνείο του Προμαχώνα, και ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Εκεί βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών. Μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα είπαν ότι ο σχεδιασμός τους αφορά πεζή διαμαρτυρία στο σημείο.

Ισχυρή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατά μήκος της εθνικής οδού Σερρών-Προμαχώνα, καθώς και στις παρακαμπτήριους οδούς.

Κλειστή 16:00-18:00 θα μείνει η ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι αγρότες συντονίζουν τη δράση τους με τα άλλα μπλόκα, ενώ αύριο θα πάρουν μέρος στο «Καραβάνι της Υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ με τα τρακτέρ τους, το οποίο θα ξεκινήσει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Αγρότες που πέρυσι είχαν στήσει μπλόκο στα Τέμπη άρχισαν σιγά σιγά να συγκεντρώνουν τρακτέρ στον Πλατύκαμπο και τη Γυρτωνη.

Στη Θεσσαλονίκη, κλειστή επ’ αόριστον είναι η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής στα Πράσινα Φανάρια, στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι αγρότες έκλεισαν τα διόδια των Μαλγάρων για μιάμιση ώρα

Στην εθνική Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο ύψος του Δερβενίου, φτάνουν αγρότες από τις περιοχές Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου, Ασσήρου και Λαγκαδά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου Θόδωρος Χατζητομάρης, προτεραιότητα για τους αγρότες είναι η παράταξη των τρακτέρ, στο συγκεκριμένο σημείο, θα ακολουθήσει η εκλογή συντονιστικών επιτροπών και στη συνέχεια θα γίνει γενική συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας και θα καθοριστεί το πλάνο της δράσης τους.

Για μία ώρα έμεινε κλειστή η Εγνατία Οδός στον κόμβο της Κουλούρας.

Στην Αιτωλοακαρνανία συνεδριάζουν αγρότες στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, στην ΕΟ Αντίρριου-Ιωαννίνων για να κλιμακώσουν τον αγώνα. Κλειστός παρέμεινε ο δρόμος Βόνιτσας-Λευκάδας από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες.

Μπλόκο στήθηκε από χθες Δευτέρα στο Άργος Ορεστικό, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι στο Καλονέρι Βοείου έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Σε τρίωρο αποκλεισμό της εθνικής Κορίνθου-Πατρών στο Αίγιο προχωρούν οι αγρότες από τις 17:00.

Ανοιχτή σε διάλογο η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ρεπορτάζ: Άννα Ομηρίδου, Δ. Γιαννακίδου, Μ. Σταθοπούλου
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ