Καλά στην υγεία τους όλοι οι Ελληνες που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη

Μόσχα.- Είναι καλά όλοι οι Έλληνες που ζουν ή επισκέπτονται την Αγία Πετρούπολη και η πόλη προσπαθεί να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο μετρό.

Αυτό δήλωσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη Πάνος Μπεγλίτης στο «Πρακτορείο 104,9 FM». «Όλο το ελληνικό στοιχείο είναι καλά. Από χθες είχαμε τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους, είναι σε επαφή με το γενικό Προξενείο και με όλους τους συναδέλφους εδώ. Πιστεύω ότι όλα πηγαίνουν καλά», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

Ως προς την ίδια την επίθεση επισήμανε ότι μέσα ενημέρωσης και αρχές ασφαλείας τη χαρακτηρίζουν σήμερα τρομοκρατική και σημείωσε: «Η πόλη ζει τον συγκλονισμό της χθεσινής τρομοκρατικής, πλέον, ενέργειας. Και μιλάω με περισσότερη βεβαιότητα, γιατί από σήμερα το πρωί το νέο στοιχείο είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης εδώ και οι αρχές μιλούν πλέον για τρομοκρατικό χτύπημα. Συγκριτικά με χθες, που ήταν πιο επιφυλακτικοί, δεν απέκλειαν κανένα ενδεχόμενο, σήμερα πλέον, όλοι οι προσανατολισμοί είναι προς τρομοκρατική ενέργεια και έπειτα κυρίως στη διερεύνηση όλων των στοιχείων που έχουν οι υπηρεσίες ασφαλείας».

Από χθες στις 10 το βράδυ επαναλειτουργεί το Μετρό, με αυστηρά μέτρα ασφάλειας, το κλίμα συγκλονισμού το βλέπει κανείς στους πολίτες που κυκλοφορούν στους δρόμους και σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη εξαιρετικά ζωντανή ακόμα και σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, είναι ακόμα «παγωμένη».

Μετά και αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ηγεσία της Ρωσίας θα κάνει νέες προσπάθειες διαλόγου και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας ήταν πάντα επίκαιρο στην πολιτική ατζέντα της ρωσικής ηγεσίας. Σήμερα επανέρχεται με πολύ πιο έντονο τρόπο, τόσο στην εσωτερική του διάσταση όσο και στην εξωτερική. Εννοώ στη διάσταση της αναγκαίας διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και πιστεύω από την πλευρά της ρωσικής ηγεσίας θα ξεκινήσει, με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, μια νέα προσπάθεια διαλόγου, συνεννόησης, συνεργασίας σε συγκεκριμένες δράσεις κατά της τρομοκρατίας, με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ