ΗΠΑ: Αναβάλλεται η συνάντηση στον Λ. Οίκο για το θέμα της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

Ουάσινγκτον.- Αναβλήθηκε η σύσκεψη στον Λευκό Οίκο όπου θα αποφασιζόταν η απόσυρση ή παραμονή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης την Τρίτη.

Τη συνάντηση είχαν προγραμματίσει οι ανώτατοι σύμβουλοι του Τραμπ, με σημαντικότερους τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Σκοτ Προύιτ. Θα συζητούσαν τις επόμενες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τη συμφωνία του 2015 για το κλίμα.

Η συνάντηση αναβλήθηκε γιατί μερικά από τα συμμετέχοντα στελέχη ταξιδεύουν σήμερα, δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί άλλη ημερομηνία ακόμα.

Η συμφωνία, η οποία συντάχθηκε στο Παρίσι το 2015 από σχεδόν 200 χώρες και επικυρώθηκε από αυτές το 2016, στοχεύει στη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη εν μέρει με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκλύσεων που παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων. Υπό τους όρους της συμφωνίας, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τις εκλύσεις κατά 26% με 28% βάσει των επιπέδων του 2005, έως το 2025.

Ο Τραμπ έχει πει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να “ακυρώσουν” τη συμφωνία, αλλά έχει παραμείνει σιωπηλός για το θέμα από την εκλογή του στην προεδρία τον Νοέμβριο. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι θα λάβει επίσημη θέση στη συμφωνία πριν το τέλος της συνάντησης των G7 τον Μάϊο.