Η Λεπέν αποχωρεί προεκλογικά από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου

Παρίσι.- Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου, εν όψει της αναμέτρησής της με τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

«Νομίζω ότι πλησιάζουμε σε μια αποφασιστική στιγμή. Πάντα θεωρούσα ότι ο πρόεδρος είναι ο πρόεδρος όλων των Γάλλων και ότι πρέπει να συνενώνει όλους τους Γάλλους. Αυτό είναι μια πεποίθησή μου, αλλά είναι απαραίτητο να περάσουμε από λόγια στις πράξεις. Γι’ αυτό αποχωρώ από την προεδρία του Εθνικού Μετώπου» δήλωσε η Λεπέν στο δίκτυο France 2.

Δεν είναι απολύτως σαφές εάν η απόφαση της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου είναι μόνιμη ή προσωρινή, αν και η δήλωση της παραπέμπει περισσότερο σε προεκλογική άδεια από τα ηνία του κόμματος.

Περισσότερο ξεκάθαρος είναι ο σκοπός της: Η προσέλκυση περισσότερων ψηφοφόρων, κυρίως δεξιάς προέλευσης, στην αναμέτρηση της 7ης Μαΐου. «Θα είμαι πάνω από παρατάξεις» δήλωσε η ίδια.

Όλες οι δημοσκοπήσεις μετά τις κάλπες της Κυριακής δείχνουν ότι η 48χρονη Λεπέν θα χάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών από τον 39χρονο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστά της τάξεως του 60% – 65%.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, η Λεπέν είπε: «Δέκα μονάδες διαφορά, πιστέψτε με, είναι απολύτως εφικτό» να καλυφθούν. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα της για τη «μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των πατριωτών ενάντια στον εκπρόσωπο της ασυγκράτητης παγκοσμιοποίησης».

Οι εκλογές -πρόσθεσε- συνιστούν «μια μορφή δημοψηφίσματος» στο οποίο οι Γάλλοι θα επιλέξουν μεταξύ «της Γαλλίας και… κάτι άλλου: την εξαφάνιση και τη διάλυση της Γαλλίας».

Η Λεπέν ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου τον Ιανουάριο του 2011 από τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν. Στις εκλογές της Κυριακής η ίδια συγκέντρωσε 7,6 εκατομμύρια ψήφους, σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερες από ότι είχε συγκεντρώσει ο πατέρας της το 2002.

Newsroom ΔΟΛ