Τραμπ: Η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA θα αρχίσει σύντομα

Αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό θα καταφέρουν να επαναδιαπραγματευτούν την εμπορική συμφωνία NAFTA εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Επανέλαβε ότι θα ακυρώσει τη συνθήκη αυτή αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας «δίκαιης συμφωνίας για όλους».

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο Τραμπ είπε ότι σχεδίαζε να καταργήσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA αλλά αποφάσισε τελικά να αναβάλει αυτήν την απόφασή του, αφού μίλησε με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά που του ζήτησαν οι τρεις χώρες να εργαστούν για την επίτευξη νέας συμφωνίας.

«Αντί να ακυρώσουμε τη NAFTA, κάτι που θα ήταν μεγάλο σοκ για το σύστημα, θα επαναδιαπραγματευτούμε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση «θα ξεκινήσει σύντομα» και προειδοποίησε ότι «αν δεν καταφέρει να πετύχει μια δίκαιη συμφωνία για τις ΗΠΑ» θα αποσυρθεί από την ισχύουσα Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο γειτονικών χωρών του τηλεφώνησαν. «Οι σχέσεις είναι καλές-μια συμφωνία πολύ πιθανή», έγραψε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Λουίς Βιντεγκαράι διευκρίνισε ότι το τηλεφώνημα της Τετάρτης, που έγινε με πρωτοβουλία του Νιέτο και διήρκησε περίπου 20 λεπτά, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις επικείμενες συνομιλίες για «την επαναδιαπραγμάτευση και τον εκσυγχρονισμό» της NAFTA. Σύμφωνα με τον Βιντεγκαράι, ο Τραμπ θέλει να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Από την Οτάβα, μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης είπε ότι ο Τριντό κάλεσε τον Τραμπ να μην αποσυρθεί από τη συνθήκη, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντιπαραγωγική.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters