Έντεκα νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι σε δύο ναυάγια ανοιχτά της Λιβύης

Ρώμη, Ιταλία
Έντεκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 200 άλλοι αγνοούνται έπειτα από δύο ναυάγια στα ανοικτά της Λιβύης, ανέφεραν τη Δευτέρα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), επικαλούμενοι επιζήσαντες.

Το πρώτο ναυάγιο ήταν αυτό ενός φουσκωτού που είχε αποπλεύσει το πρωί της Παρασκευής από τη Λιβύη με 132 επιβαίνοντες. Μέσα σε μερικές ώρες το σκάφος άρχισε να χάνει αέρα κι ανατράπηκε.

Περίπου 50 επιζήσαντες διασώθηκαν από δανέζικο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Alexander Maersk, το οποίο εξετράπη από το ιταλικό λιμενικό σώμα, και τους μετέφερε την Κυριακή στο Ποτσάλο, στη νότια Σικελία, όπου εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ τους συνάντησαν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν γυναίκες και παιδιά μεταξύ των ανθρώπων που αγνοούνται.

Παράλληλα οι σοροί 10 γυναικών κι ενός παιδιού βρέθηκαν σήμερα σε μια παραλία στη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με ένα στέλεχος της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου.

Την Κυριακή επτά μετανάστες -μια γυναίκα και έξι άνδρες- διασώθηκαν από ψαράδες και λίβυους λιμενικούς στα ανοικτά της Ζαουίγια. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του ΔΟΜ που μπόρεσε να τους συναντήσει και να μιλήσει μαζί τους, είπαν πως συνολικά 120 άνθρωποι είχαν επιβιβαστεί σε πλεούμενο, ανάμεσά τους περίπου 30 γυναίκες και εννιά ανήλικοι.

Συνολικά, πάνω από 6.000 μετανάστες διασώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία, ενώ αρκετές εκατοντάδες άλλοι διασώθηκαν εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης και μεταφέρθηκαν πίσω στη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/ (Φωτογραφία:  Reuters )