Τσίπρας: Θέλουμε καθαρή λύση για χρέος, όχι θολές επιλογές που δεν αρκούν

Θεσσαλονίκη.- Η συμφωνία για το χρέος δεν επετεύχθη στο Eurogroup της Δευτέρας επειδή υπήρξε ορισμένες πλευρές προώθησαν μία «θολή λύση» που θα μετέθετε τις αποφάσεις και δεν θα έθετε τέλος στην αβεβαιότητα όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ το πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα ζητά μία «συνολική λύση», εφάμιλλη των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που έχει πετύχει και των θυσιών του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε ουσιαστικά μετάθεση της ελάφρυνσης του χρέους για το 2018, με την πρόβλεψη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα όταν το ελληνικό χρέος κριθεί βιώσιμο.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η πρόταση Σόιμπλε όντως εμπεριείχε σχέδιο για το χρέος, όμως «δεν θα ήταν αρκετή», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «αρκετοί» από τους συμμετέχοντες στο Eurogoup συμφώνησαν με την ελληνική πλευρά. «Πολλοί πια αναγνωρίζουν ότι αυτή η ασάφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί» ισχυρίστηκε.

Ανέφερε αιχμηρά ότι έχει έλθει πλέον η ώρα να γίνουν θυσίες από την πλευρά της Γερμανίας και του Ταμείου, προσθέτοντας ότι η Αθήνα επιδιώκει να βρει έναν «ελάχιστο κοινό παρονομαστή» που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα δρομολογεί έξοδο από την «μνημονιακή επιτροπεία».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι κατά τις τρεις εβδομάδες που ακολουθούν, έως το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων