Οι πύραυλοι του Κιμ απειλούν τις πολιτικές πτήσεις

– Οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, που είναι συχνές το τελευταίο διάστημα, ανησυχούν τους επιβάτες των αεροπλάνων για τυχόν ατύχημα. Η Πιονγκιάνγκ εκτοξεύει χωρίς καμία προειδοποίηση τους πυραύλους της, όπως αυτόν την Παρασκευή το πρωί που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, και η περίπτωση να βρεθεί στον δρόμο του ένα εμπορικό αεροσκάφος είναι μηδαμινή αλλά όχι εντελώς απίθανη.

«Αν ο πύραυλος πλήξει ένα εμπορικό αεροπλάνο, η πίεση για στρατιωτική απάντηση από τις ΗΠΑ θα είναι πάρα πολύ μεγάλη», είπε στο BBC ο Βιπίν Ναράνγκ, καθηγητής στο ΜΙΤ, ειδικός στην ασφάλεια της Νότιας Ασίας. Το σενάριο αυτό είναι πολύ απίθανο αλλά υπάρχει μία πιθανότητα να βρεθεί το αεροπλάνο στη διαδρομή του πυραύλου, πρόσθεσε.

Η Πιονγκιάνγκ δεν ανακοινώνει εκ των προτέρων τις δοκιμές πυραύλων σε αντίθεση με άλλες χώρες που ενημερώνουν εγκαίρως προκειμένου αεροπλάνα και πλοία να αποφεύγουν τις επίμαχες περιοχές.

Η Βόρεια Κορέα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, έχει πρόσβαση στα στοιχεία της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας και οι επιστήμονές της μπορούν να τα μελετήσουν τον εναέριο χώρο από τον οποίο θα περάσει ο πύραυλος. Άλλωστε η Πιονγκιάνγκ επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ενός ατυχήματος που θα οδηγούσε σε επίθεση εναντίον της, για αυτό λογικά επιλέγει για τον πύραυλο μια διαδρομή που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αυτό.

Κίνδυνος όμως υπάρχει λόγω δύο πιθανοτήτων: είτε ο πύραυλος να αποκλίνει από την πορεία του και να εισέλθει σε πιο πολυσύχναστο εναέριο χώρο, είτε να εκραγεί εν πτήσει και να «εκτοξεύσει» υπολείμματα σε μεγάλη απόσταση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ναράνγκ, η Πιονγκιάνγκ στέλνει τους πυραύλους της σε διαδρομές όπου αναμένεται ελάχιστη κίνηση από αεροσκάφη. Ο υπολογισμός αυτός όμως βασίζεται στην προϋπόθεση ότι η δοκιμή θα είναι επιτυχημένη.

Ο πύραυλος της Παρασκευής ήταν τύπου Χουασόνγκ-12 ο οποίος μέχρι πρότινος δεν είχε ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας. «Για αυτό είναι πιθανό να πάει κάτι στραβά και να εισέλθει σε πιο πολυσύχναστο εναέριο χώρο», λέει ο Ναράνγκ. «Αν ο πύραυλος διαλυθεί εν πτήσει, θα δημιουργήσει ένα πεδίο με υπολείμματα που θα θέσουν σε κίνδυνο τα αεροπλάνα που πετούν σε μεγάλο ύψος».

Αν και ο κίνδυνος είναι ελάχιστος, οι αεροπορικές εταιρείες τον λαμβάνουν υπ’ όψη. Μερικές αλλάζουν την πορεία των αεροσκαφών τους για να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Κορέα και τον χώρο ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και το Χοκάιντο. Για παράδειγμα, η Air France δεν πετάει πάνω από τη Βόρεια Κορέα από τις αρχές Αυγούστου, αφότου ένα αεροπλάνο της βρέθηκε 100 χλμ μακριά από προηγούμενη πυραυλική δοκιμή της Πιονγκιάνγκ, και οι πτήσεις της προς Τόκιο και Οσάκα διαρκούν πλέον 10 ως 30 λεπτά περισσότερο.

in.gr