Κρις Σπύρου: Να λειτουργήσουμε στην Αγιά-Σοφιά

Πύργος.- Στον Πύργο βρέθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας,  Κρις Σπύρου, συμμετέχοντας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, ένεκα της προγραμματισμένης, για την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, ενημερωτικής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας (σ.σ. στον ίδιο χώρο), της οποίας είναι και εμπνευστής…

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος.

Κατά την διάρκεια της ο κ. Σπύρου μίλησε για τον σκοπό της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας που είναι η αποκατάσταση της Μεγάλης Χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως λειτουργούσας εκκλησίας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Σκοπός επίσης είναι η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως Ιερού Ναού Προσευχής για τους Χριστιανούς όλου του κόσμου και ως της Βασιλικής της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης. Όπως ήταν η Αγία Σοφία πριν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Οθωμανικό στρατό το 1453 μ.Χ.

«Όταν αυτό συμβεί την πρώτη λειτουργία θα θέλαμε να την κάνει ο Μητροπολίτης Ηλείας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπύρου.

Μιλώντας ο δήμαρχος Πύργου, αφού χαρακτήρισε τον κ. Σπύρου ως μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του Ελληνισμού, τόνισε ότι η πρωτοβουλία του είναι τεράστια που οι διαστάσεις της θα φανούν στο μέλλον.
«Σίγουρα αυτοί που θα γραφούν μέλη της παγκόσμιας ενορίας, θα μεταλαμπαδεύσουν και στις επόμενες γενιές αυτό που εσείς  οραματιστήκατε, για  ν’ απολαύσουν το προνόμιο κάποια ημέρα μαζί με τους θρησκευτικούς μας ηγέτες , να προσευχηθούν μέσα στην Αγία Σοφιά. Ευχαριστώ το Μητροπολίτη που με κάνει συμμέτοχο σε αυτή την προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο, γιατί εδώ η εκκλησία και η πολιτεία πάνε αγκαλιά» δήλωσε ο κ. Λιατσής.
Από την πλευρά του εξάλλου ο Μητροπολίτης Ηλείας καλωσόρισε τον επιφανή Έλληνα της Αμερικής, συγχαίροντάς τον συγχρόνως διότι όπως είπε πήρε την ιδέα   να κάνει τη μεγάλη παγκόσμια χριστιανική  ενορία, της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, που ανήκει σε όλους τους χριστιανούς τους οποίους ωστόσο δεν αφήνουν οι Τούρκοι να  προσκυνήσουν…
«Σας ευχαριστούμε για την κάθοδό σας εδώ στον Πύργο και την ερχόμενη  Τετάρτη θα έχουμε τη μεγάλη συγκέντρωση και την ομιλία του κ. Σπύρου για το θέμα της δημιουργίας της πανχριστιανικής ορθοδόξου ενορίας της Αγίας Σοφίας» ανέφερε ο κ. Γερμανός.

Από αριστερά:  ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος. ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας, Κρις Σπύρου και ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής. (Φωτογραφία Πρώτηnews)

Μεγάλο κίνημα
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Κρις Σπύρου εξέφρασε τη χαρά του που έρχεται για δεύτερη φορά στον Πύργο, διευκρινίζοντας  πως δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσει σε κοινό για το μεγάλο αυτό κίνημα, την παγκόσμια ενορία της Αγίας Σοφίας  που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, για να μην υπάρχει καμιά παρεξήγηση με διένεξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
«Η Αγία του Θεού Σοφία, είναι ναός όλων των χριστιανών και όταν έγινε διαχωρισμός των εκκλησιών έγινε το σύμβολο της Ορθοδοξίας. Δεν μπορεί κανείς ν’ αλλάξει κανείς αυτό που καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Μηνά το 537 αυτός ο ιερός που είναι ο αρχαιότερος χριστιανικός χώρος που στέκει όρθιος. Και οποίος είναι υπό κατάκτηση από το 1453 μέχρι και σήμερα. Η κατάκτησή του είναι από πολιτική καις στρατιωτική ηγεσία και όχι από άλλη θρησκεία» επεσήμανε ο επικεφαλής της παγκόσμιας ενορίας Αγίας Σοφίας.
Ακόμη  χαρακτήρισε ως ιδιαίτερη τιμή την πρόσκληση που υπήρξε στο πρόσωπό του, αν και όπως είπε δεν ζήτησε ποτέ  από θρησκευτικό ηγέτη ν’ αναμιχτεί σε αυτό το θέμα , γιατί δεν  είναι ο Μητροπολίτης που ζητάει, αλλά  ο χριστιανός ορθόδοξος και στην  αγία ενορία της Αγίας Σοφιάς είμαστε όλοι ίσοι.
Επίσης ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στο καθολικό αίτημα του Κογκρέσου της Αμερικής προκειμένου να  επιστραφούν  όλες οι κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες από την  Τουρκία, καθώς και στο νομικό δικαίωμα για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία, φέρνοντας το παράδειγμα της Λουιζίδου στην Κύπρο που προσέφυγε στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου δικαιώθηκε με το ερώτημα εάν η κατοχή συνιστά ιδιοκτησία…
«Το δικαίωμα της προσευχής και της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας σε ποιον ανήκει στον Ερντογάν; Από πού το πήρε αυτό το δικαίωμα; Μόνο από το ξίφος και τη βία έχουν αυτό το δικαίωμα. Θα ζητήσουμε σύντομα την ίδρυση παγκόσμιας ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, για να την λειτουργήσουμε όπως αυτή καθαγιάστηκε ως ορθόδοξος χριστιανική εκκλησία και ως το σύμβολο της Ορθοδοξίας» δήλωσε ο κ. Σπύρου και δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας να είναι αυτός που θα κάνει την πρώτη λειτουργία στο παγκόσμιο σύμβολο της ορθοδοξίας!

 

πηγή: patris.gr/protinews.gr