Aνοίγει κερκόπορτα για να μπει φρένο στις απεργίες

Αθήνα.- Με συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών προωθείται διάταξη για ψήφιση στη Βουλή η οποία προβλέπει ότι για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, θα απαιτείται η συμμετοχή του 50% (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Καμία αλλαγή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Δεν αλλάζει, επίσης, ούτε ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε και οι λόγοι απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν δημιουργεί μεγάλα ζητήματα, αφού αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τους συνδικαλιστές, όμως, να τονίζουν ότι ανοίγει ουσιαστικά η… πόρτα, ώστε σταδιακά να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργίας.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους πως η αλλαγή θα φέρει τροποποιήσεις και στις υπόλοιπες οργανώσεις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με αποτέλεσμα η κήρυξη απεργιών να γίνει δυσκολότερη. Μάλιστα, σημειώνουν ότι σε επιχειρήσεις με μεγάλη διασπορά ανά την επικράτεια, είναι πιθανό να γίνει ανέφικτη στην πράξη η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση. Για τη διεξαγωγή πανελλαδικής ψηφοφορίας θα απαιτείται να στηθούν κάλπες σε όλες τις τοπικές μονάδες μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, κάτι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Σε αυτό το στάδιο, ενδέχεται για να ληφθεί μια απόφαση για απεργία, να πρέπει να και παρέμβει τελικά το δευτεροβάθμιο ή ακόμη και το τριτοβάθμιο σωματείο.

Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο, το οποίο θα συζητηθει στην συναντηση των θεσμων με την πολιτική ηγεσια του υπουργειου Εργασιας,αφορά τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επιμένει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για μείωσή τους, τονίζοντας επιπλέον ότι θα αυξηθούν για το πρώτο και δεύτερο παιδί, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται να διατεθούν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ. Το «κλειδί» στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι το αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιμείνουν επιμείνουν στην εφαρμογή της μεθοδολογίας που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, ζητώντας έως και 50% χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Στο μεταξυ η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χτες στον Realfm 97,8 είπε ότι στις 15 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό του κοινωνικού μερίσματος. Επίσης, τόνισε ότι «διευρύνονται τα εισοδηματικά όρια και θα λάβουν το επίδομα περισσότεροι από το 32% της χώρας».

Επιπλέον, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προχώρησαν σε τέσσερις διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αρθούν αδικίες και δυσκολίες, αλλά και για να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι στην υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.

Παράλληλα προανήγγειλε ότι έως το τέλος του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, σε έως 120 δόσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό, η ρύθμιση θα αφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα και ελεύθερους επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα αλλά με 85% οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θα περιλαμβάνει έναν μικρό έλεγχο βιωσιμότητας.Επίσης, τόνισε ότι η εικόνα για τη διαπραγμάτευση εξελίσσεται με θετικούς ρυθμούς. «Θα επιτύχουμε τεχνική συμφωνία τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ενώ υποστήριξε ότι «σε σχέση με τα ζητήματα των προνοιακών επιδομάτων, σχετικά με τα αναπηρικά δεν τίθεται κανένα θέμα για το ύψος των επιδομάτων. Εξετάζεται ένας πρόσθετος τρόπος αξιολόγησης της αναπηρίας, η αλλαγή του ελέγχου με προσθήκη κάποιων επιπλέον κριτηρίων».

Όσον αφορά στον εξορθολογισμό των επιδομάτων, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι οι δανειστές ζητούν «να υπάρξει ένα ενιαίο οικογενειακό επίδομα με ενίσχυση επιδόματος για πρώτο και δεύτερο παιδί, ώστε να υπάρχει ομαλοποίηση χωρίς να έχουμε περικοπή επιδομάτων. Η στόχευσή μας είναι μέσα από την αύξηση του προϋπολογισμού είναι να επιτύχουμε μια ομαλή προσαρμογή. Αυτός είναι ο σχεδιασμός, δεν έχει κλείσει ακόμα με τους θεσμούς».

Σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί.

in.gr