ΑΝΑΛΥΣΗ: Χριστούγεννα 2017

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

·         Ολη η Ελλάδα μια γιορτή -Νταούλια, υπαίθριες ψησταριές & χριστουγεννιάτικες λαϊκές αγορές.

·          Όλη η Ελλάδα μια τεράστια λοταρία! Μπήκε και το δημόσιο τώρα στο “παιχνίδι” με την “φοροκλήρωση”!

Αυτή είναι η Ελλάδα των Χριστουγέννων έτους 2017. Όγδοου έτους της οικονομικής κρίσης! Μια Ελλάδα που διάγει κατά το «η φτώχεια θέλει καλοπέραση»!

Ο τζίρος, στην Αθήνα,  εμφανίστηκε αισθητά αυξημένος κατά 20-25% από πέρσι. Πλουτίσαμε; Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της εταιρείας Deloitte οι Έλληνες είναι οι μοναδικοί Ευρωπαίοι οι οποίοι δήλωσαν σε ποσοστό 62% πως η αγοραστική τους δύναμη για το 2017 ήταν μικρότερη συγκριτικά με το 2016.

Σε άτυπη έρευνα που πραγματοποιεί η Panhellenic Post με το κουϊζ, στο ερώτημα:

Πότε ζούσατε καλύτερα με το εισόδημά σας, οι απαντήσεις έχουν ως εξής (μέχρι στιγμής):

·         2014 (66%)

·         Το ίδιο (20%)

·         2017 (13%)

Την ίδια ώρα:  κάλυψη των αναγκών του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε 500 οικογένειες της Μητροπόλεως Περιστερίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αποστολή μας η Αγάπη» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, κατόπιν προτροπής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας προσέφεραν σε 11.164 οικογένειες με περισσότερα από 39.000 μέλη δέματα τροφίμων για να καλύψουν τις ανάγκες τους αυτές τις άγιες ημέρες… Και αυτά είναι ενδεικτικές, μόνον περιπτώσεις στις οποίες η αλληλεγγύη οργανώσεων γεμίζει τα πιάτα των μη εχόντων.

Τυχεροί λαχνοί της φορολοταρίας αποδείξεων του υπουργείου Οικονομικών, κάτι σαν Λόττο, ξυστό ή τζόκερ. !0.000 κέρδισαν από 1.000 ευρώ, κάποιοι –λίγοι- 3.000 ευρώ. Ένα κράτος μπαρμπουτιέρα… Ένα κράτος μερισμάτων. Ένα κράτος, επιδομάτων.

«Μέσα σε δυο χρόνια, έχουμε προχωρήσει. Από τον φόβο στην ψυχραιμία. Από την υποτίμηση στην αξιοπρέπεια. Από το ανήθικο στην εντιμότητα. Από την αντάρα στην κανονικότητα. Από το άδειο στο νόημα. Από τη λύπη στη χαρά» αναφέρει σε μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, στο Twitter,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όταν ένας πρωθυπουργός, μετά από δύο χρόνια εξουσίας, καταφεύγει σε τέτοιες γενικότητες, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι κρύβεται πίσω από το παραβάν… Το «τράβηξε» ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προτείνοντας να υπάρξει, μετά το τρέχον πρόγραμμα, προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM. (Κάτι σαν 4ο μνημόνιο).

Βέβαια κατά του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, το Μαξίμου εξαπέλυσε σκληρή και μη θεσμική επίθεση, αλλά αυτό δεν είναι ασύνηθες επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, από το προεκλογικό σλόγκαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» τώρα καταφεύγει η κυβέρνηση σε αστυνομικά μέτρα και σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ενώ, την ίδια ώρα, επισείει και την απειλή «κουρέματος καταθέσεων» αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί!

Φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις προκειμένου να γλιτώσουν από κατασχέσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς! Κι αν τους θυμίσεις τι έλεγαν ως αντιπολίτευση και τι  αντίθετο κάνουν ως κυβέρνηση, σου λένε «περσινά ξινά σταφύλια»!  Πιο απολογητικά «προχωρημένη» η  δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «Αυταπάτη». Και ούτε ένα συγγνώμη.

Σε αυτήν την κατάσταση, οι νέοι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την  Ελλάδα, καθώς είχαμε και αύξηση κατά 4,88% της εγγεγραμμένης ανεργίας τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.
Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως η νέα οικονομία που διαμορφώνεται τώρα στην Ελλάδα προσφέρει ποικίλες και ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών τομέων.  (Προφανώς εννοούν ότι οι μισθοί έπεσαν σε τριτοκοσμικά επίπεδα και «οργιάζει» η απλήρωτη και  μη σταθερή εργασία). Επισημαίνουν, μάλιστα, πως οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ανοίγουν νέους επενδυτικούς ορίζοντες που ευνοούν τόσο τις νέες όσο και τις ήδη εδραιωμένες επιχειρήσεις. Και το ερώτημα είναι: επενδύσεις γιατί δεν έρχονται;

Τι έχει απομείνει στον Έλληνα; Τα νταούλια και οι λοταρίες! Με τα πρώτα ξεχνούν τα βάσανά τους. Με τις δεύτερες, προσπαθούν να επιβιώσουν. Και έχει ο Θεός!