Άγκυρα: Συνδυασμένη επίθεση από αέρος και ξηράς – Δεν επλήγησαν άμαχοι

Στη συνδυασμένη επιχείρηση «Κλάδος ελαίας» από αέρος και ξηράς που ξεκίνησε το Σάββατο στη συριακή περιοχή Αφρίν, και είναι σε πλήρη εξέλιξη δεν στοχοποιήθηκαν, ούτε τραυματίστηκαν άμαχοι, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, τα θύματα ήταν μόνο «τρομοκράτες» του YPG που φορούσαν στολές.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να υποστηρίξουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αλλά κάνουμε τα δικά μας βήματα για να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δόθηκε «γραπτή ενημέρωση» στο καθεστώς Άσαντ σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν.

Για την επιχείρηση τουρκικός στρατός επικαλείται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά και «το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο».

Κούρδος αξιωματούχος υποστήριξε πάντως ότι τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στην Αφρίν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί σε καταφύγια.

Στον ΟΗΕ θα προσφύγει η ρωσική κυβέρνηση για να σταματήσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν. Την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή κοντά στην Αφρίν ανακοίνωσε η ρωσική στρατιωτική διοίκηση στη Συρία.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μπόζνταγ σχολίασε νωρίτερα ότι η επίθεση δεν έχει ως στόχους τους Σύρους, τους Κούρδους ή τους Άραβες, αλλά τους τρομοκράτες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, του PKK, PYD και του ΥPG.

Την επιχείρηση ανακοίνωσε ουσιαστικά νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και της Δαμασκού.

Πηγή: skai.gr/AP Photo/Lefteris Pitarakis