Απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας

Αθήνα.- Αποφάσεις για τα επόμενα βήματά του καλείται να πάρει μετά το Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικά για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση και κατηγοριών για «μυστική διπλωματία», ο Πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για όσα συζήτησε και συμφώνησε με τον Ζόραν Ζάεφ στο ελβετικό θέρετρο.

Δίχως να έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτή η ενημέρωση, πρώτη κίνηση του Πρωθυπουργού θα είναι η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προς τούτο, ο Τσίπρας δεν αποκλείεται να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ακόμη και σήμερα, για να ακολουθήσει ενημέρωση της κυβέρνησης (Υπουργικό Συμβούλιο) και του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωτοβουλία του δεν συνεπάγεται αυτομάτως σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Το αντίθετο μάλιστα, αφού η ιδέα δεν ενθουσιάζει τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, οι οποίοι προκρίνουν ως λύση τις διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις, όπως συνέβη με το Κυπριακό.

Όμως, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς προεξόφλησε ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στην πρωθυπουργική πρόσκληση, φέρνουν δεύτερες σκέψεις στο Μαξίμου. Έτσι, όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος η ιδέα μιας κοινοβουλευτικής αναμέτρησης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως ο Τσίπρας υπερτερεί σημαντικά του Μητσοτάκη στο βήμα της Βουλής.

Η επιλογή, δηλαδή, σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι η ενημέρωση της Ολομέλειας με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και η διεξαγωγή μιας συζήτησης που προσομοιάζει με προ ημερησίας συζήτηση αρχηγών – δίχως πάντως να αποκλείεται (και) η σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και η ενημέρωση των κομμάτων από τον υπουργό Κοτζιά. Η κυβέρνηση, άλλωστε, επιμένει γενικότερα ότι το Σκοπιανό αποτελεί ζήτημα που θα λυθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με την έννοια ότι έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα φέρει προς ψήφιση τυχόν συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

in.gr