Την Κυριακή το συλλαλητήριο στη Μελβούρνη για την Μακεδονία

Βικτώρια.- Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Βικτώριας και Νέας Νότιας Ουαλίας παραμένουν ανυποχώρητες και διαμηνύουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν οποιαδήποτε ονομασία για την πΓΔΜ η οποία θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» και, ούτε την ονομασία της γλώσσας και εθνικότητας των κατοίκων της εν λόγω χώρας ως «Μακεδονική» και «Μακεδόνες» αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με τη Μελβούρνη, στις άλλες Πολιτείες δεν διεξάγονται συλλαλητήρια ενώ το Μακεδονικό δεν απασχόλησε ούτε το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο όπως έγινε με το Lonsdale Street Greek Festival.

Η Παμμακεδονική Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας και τα σωματεία που την συναποτελούν, με επιστολή τους καλούν την ελληνική κυβέρνηση να μην αποδεχτεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. (Διαβάστε σχετική είδηση στη σελίδα 12).

Αντιθέτως, στη Μελβούρνη τα πνεύματα έχουν οξυνθεί και έχουν αναφερθεί στην εφημερίδα μας αρκετές προκλήσεις τις τελευταίες μέρες σε διάφορα σημεία της πόλης, ενόψει των συλλαλητηρίων που θα γίνουν από τους Έλληνες αυτή την Κυριακή και από τους καταγόμενους από την FYROM την Κυριακή, 4 Μαρτίου.

Όπως είναι γνωστό, με πρωτοστάτη την Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας, διοργανώνεται εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Ελληνικό Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, την προσεχή Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, στις 2μμ. (Αυτή είναι η πρώτη φορά από την εποχή της χούντας που Έλληνες διοργανώνουν διαδήλωση έξω από το Ελληνικό Προξενείο).

Όπως αναφέρει η οργανωτική επιτροπή «κύριος αποδέκτης της διαμαρτυρίας αυτής, την οποία επιζητεί εδώ και αρκετό καιρό η μεγάλη πλειοψηφία των συμπαροίκων μας, είναι η κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία διαπραγματεύεται με τα Σκόπια την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας του Βόρειου γείτονα της πατρίδας μας, που θα περιλαμβάνει την λέξη Μακεδονία».

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Επιτροπή στο Δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Με δεδομένη α)την αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων και τις, από την γένεσή της, βλέψεις της για μελλοντική προσάρτηση Ελληνικών εδαφών, β) την έλλειψη πρόθεσης για αλλαγή της ονομασίας της εθνικότητας και γλώσσας τους, γ) την επίσημα διατυπωμένη έλλειψη πρόθεσής τους για αλλαγή των επίμαχων άρθρων του Συντάγματός τους που αποπνέουν αλυτρωτισμό και δ) το γεγονός ότι η γεωστρατηγική συγκυρία της παρούσας περιόδου καθιστά τα Σκόπια ευάλωτα και υπό πραγματική πίεση για την επίλυση των διαφορών τους με την Ελλάδα, επείγουσα για αυτούς και όχι για την Ελλάδα, επιθυμούμε να διακηρύξουμε προς την Ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οποιαδήποτε ονομασία η οποία εμπεριέχει τον ελληνικότατο όρο «Μακεδονία» και, φυσικά, ούτε την ονομασία της γλώσσας και εθνικότητας αυτών ως «Μακεδονική» και «Μακεδόνες» αντίστοιχα.

Απαιτούμε:

α) την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων

β) την απαίτηση για εξάλειψη του αλυτρωτισμού σε όλα τα επίπεδα (Σύνταγμα, Παιδεία, Μουσεία κ.α.) πριν την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση ονόματος (χώρας, εθνικότητας, γλώσσας) που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία»

και

γ) την άμεση καταγραφή, αναγνώριση και στήριξη της Ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια.

Προς Αυστραλιανές αρχές και ΜΜΕ

Παράλληλα με την διαμαρτυρία προς την Ελληνική Κυβέρνηση, η κινητοποίησή μας έχει ως επιπρόσθετο στόχο την αφύπνιση της ευρύτερης Αυστραλιανής Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, ως προς

α) την αλυτρωτική προπαγάνδα της εδώ κοινότητας των Σκοπιανών, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της διοργάνωσης συλλαλητηρίου στις 4 Μαρτίου, κατά τη διαφήμιση του οποίου κυκλοφορούν αφίσες με χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» και φυσικά τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως, αν και η σημερινή ηγεσία των Σκοπίων επίσημα αποκηρύσσει τις οποιεσδήποτε εδαφικές και ιστορικές διεκδικήσεις, η φιλειρηνική Ελληνική παροικία βρίσκεται

καθημερινά αντιμέτωπη με την προκλητικότατη στάση των Σκοπιανών εδώ στην Αυστραλία.

Επομένως

Με την επικείμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας επίσης:

– Καλούμε τις Αυστραλιανές αρχές να στηρίξουν την θέση της Ελληνοαυστραλιανής κοινότητας ενάντια σε οποιονδήποτε συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος της νοτιότερης Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας

– Καλούμε τα αγγλόφωνα ΜΜΕ να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Αυστραλιανής Κυβέρνησης και να μην αποκαλούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

– Ζητούμε την συμπαράσταση των εδώ Αρχών στο δίκαιο αίτημά μας για καταγραφή, αναγνώριση και προστασία της Ελληνικής Μειονότητας των Σκοπίων.

Με το πέρας της εκδήλωσης θα επιδοθεί σχετικό ψήφισμα στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

Οργανωτική Επιτροπή Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας

25ης Φεβρουαρίου 2018».

 

πηγή:neoskosmos.com/ Φωτογραφία: Τάφος σε κοιμητήριο της Μελβούρνης όπου ο χάρτης της FYROM που είναι χαραγμένος πάνω σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνει και την ελληνική Μακεδονία.