Καμμένος: «Δεν υπάρχει συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες, έγινε μόνο συζήτηση»

Υπαρκτό είναι το θέμα των γαλλικών φρεγατών, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος διευκρίνισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τα εξοπλιστικά, ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία και πως το ζήτημα «απλώς τέθηκε σε συνομιλία του Εμανούελ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη.

«Υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα που δεν είχε προχωρήσει. Σε υψηλότατο επίπεδο, σε συνομιλία Μακρόν – Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσά από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων, και συγκεκριμένα αυτά που πρέπει να επιστρέψει η Γαλλία στη χώρα μας, να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Σε αυτή τη συνομιλία φάνηκε θετικός ο Μακρόν. Ήταν θετικός γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργασιών που μπορούμε να έχουμε. Αν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τους κανόνες», τόνισε ο υπουργό Άμυνας.

«Πράγματι χρειάζονται νέα πλοία», ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, επιμένει για την εγκυρότητα των δηλώσεών του περί μίσθωσης δύο φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία έως το καλοκαίρι, παρά τα γαλλικά δημοσιεύματα, ότι το Παρίσι δεν εξετάζει παραχώρηση πλοίων στην Ελλάδα.

Στο ΚΥΣΕΑ υπήρξε τελική απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία για τα C27, για τα F16 η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Το πρόγραμμα των μαχητικών έχει την έγκριση της κυβέρνησης και της Βουλής, όμως δεν μπορεί η κυβέρνηση να καταβάλει τα ποσά με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών για τα πλεονάσματα. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γίνεται σε αυτό το επίπεδο για τα ποσά ανά έτος πριν και μετά το 2021, οπότε και υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών, είπε.