Σε εγρήγορση η Ομογένεια για τη διαφύλαξη της ενότητάς της

Ρεπορτάζ  ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Δεν πέρασε απαρατήρητο από την ομογένεια, αλλά και ευρύτερα, το άρθρο μας για τον διορισμό από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, της κας  Κατερίνας Παναγοπούλου ως ειδικής Συμβούλου του για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic). Το εντελώς αντίθετο.  «Άνοιξε» στόματα τα οποία ένιωθαν «ενοχλημένα» από την κίνηση αυτή  -εντυπωσιασμού την αποκάλεσαν- του Μεγάρου Μαξίμου.

Λίγο μετά την ανάρτηση της Γνώμης, με τίτλο: Ο Τσίπρας, η Ομογένεια και ο διορισμός Ειδικής Συμβούλου» ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Ματαράγκας, μας έγραψε: «Αγαπητέ μου φίλε, Συγχαρητήρια για την κυρία Κατερίνα Παναγοπούλου,  αλλά δεν ξέρω εάν αυτή η κυρία πραγματικά ξέρει τι θα πει απόδημος. Καλά θα ήταν ο κ. Τσίπρας να πάει να διαβάσει τα ψηφίσματα του παγκόσμιου συμβουλίου ΣΑΕ που είναι σε βιβλία  στην Γ. Γ από το 1998 και μετά και να διαβάσει την καταγγελία που εγώ κατέθεσα  το 2014  για να καταλάβει τι θέλει ο απόδημος Ελληνισμός» .

Ένας άλλος παράγοντας, τον οποίο δεν ρωτήσαμε για τη δημοσίευση και, επομένως, δεν θα αναφέρουμε το όνομά του  έγραψε  για το άρθρο μας:   «…Ένας σοβαρός προβληματισμός για την επιλογή ενός προσώπου που σεβόμαστε και τιμούμε για την προσφορά του….αλλά μας πνίγει ένα “αλλά” στο λαιμό για την σκοπιμότητα αυτής της επιλογής αυτή τη στιγμή ειδικά…».

Ο ομογενής από τη Σουηδία, κ. Σωτήρης Δελής, αναφερόμενος στο άρθρο μας σημειώνει και τα εξής, επί της ουσίας του θέματος: « Και πάλι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να απογοητεύσει τον έλληνα της ομογένειας! Λόγια, λόγια, λόγια και….πάλι λόγια.  Πολλοί, μαζί με μένα, αναρωτιούνται, όμως, γιατί η κυρία  Παναγοπούλου “δανείζει” το όνομά της στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα»;

Ο κ. Γιώργος Γαμπιεράκης, που είχε παλαιότερα αναλάβει τη διοργάνωση εκδήλωσης για την “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας” στην Αθήνα, αναφέρει για το άρθρο: «εξαιρετικό το σχόλιο προσεκτικά και σωστά διατυπωμένο!!!!».

Ο χρήστης “ο Kosmos μιλά Ελληνικά”, δηλώνει «προβληματισμένος» ενώ διάχυτη είναι στην ομογένεια η «περιέργεια» για το πώς δέχεται η κα Παναγοπούλου  να μπει σ΄ αυτή τη θέση  και μάλιστα όταν είναι ανοικτά κρίσιμα εθνικά θέματα και που η κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη ρήξη με τις Παμμακεδονικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο – και τονίζουν: «Αλήθεια, τι θα συμβουλέψει άραγε τον Πρωθυπουργό  γι’ αυτές;»

Φυσικά, δεν περνά απαρατήρητο από τους ομογενείς το γεγονός ότι η θέση της κυρίας Παναγοπούλου είναι άμισθη, που σημαίνει ότι η ίδια θα πρέπει να ενδιαφέρεται κυρίως να προσφέρει στο θέμα του Απόδημου ελληνισμού. Τα ερωτήματα που απασχολούν, όμως, τους απόδημους είναι πως  «καλή και χρυσή είναι. Τι μπορεί να προσφέρει, όμως, στην Ομογένεια, για την οποία τίποτα απολύτως δεν γνωρίζει, παρά ίσως μόνον έχει ακούσει γι αυτήν και έχει ενδεχομένως διαβάσει πέντε πράγματα;»

Κάποιοι, μάλιστα, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, λένε πως υπάρχει πρόσωπο της Ομογένειας στην Αμερική που της έχει «υποσχεθεί» κάθε βοήθεια που ήθελε χρειασθεί. Ίσως, προσθέτουν, γι αυτό  ενώ στο ξεκίνημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πάλι παρόμοια  πρόταση,  η Κατερίνα Παναγοπούλου δ ε ν  την αποδέχθηκε, λένε,  με το αιτιολογικό ότι  δ ε ν  ήθελε να  “συνδεθεί ” με κυβερνήσεις  και πως θα έκανε μια τέτοια πρόταση  αποδεκτή, μονάχα αν δημιουργείτο μια θεσμική και διαχρονικής σημασίας θέση που θα διατηρούσε την “ουδετερότητα” της  απέναντι και στους Έλληνες του Εξωτερικού έξω από κάθε κομματική απόχρωση…

Άλλοι ομογενείς, που παρεπιδημούν τον καιρό αυτόν στην Αθήνα, προερχόμενοι αυτοί από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ένας εξ αυτών από την Αυστραλία, τόνιζαν ότι την περίοδο αυτή υπάρχουν τεράστια  ανοικτά θέματα με την ομογένεια,  και όχι μόνον για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, που είναι κρίσιμα για την ενότητά της. Για παράδειγμα, ανέφεραν την πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για επιστολική ψήφο επιλεκτικά  «στα παιδιά του brain drain”, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως στους απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους, –ακόμη και σε επίσημους φορείς της ομογένειας.

Διερωτώντο δε, τι θα πράξει η κυρία Παναγοπούλου στο συγκεκριμένο ζήτημα;  Θα θελήσει να στηρίξει την πρωθυπουργική απόφαση ερχόμενη σε αντίθεση με τους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού, οι οποίοι δεν αποδέχονται τον υποβιβασμό τους σε  Έλληνες «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», ή θα θελήσει να επιβεβαιώσει στην πράξη την «ουδετερότητά» της,  συνηγορώντας υπέρ της καθολικής ισχύος της επιστολικής ψήφου, για όλους τους Αποδήμους που πληρούν τις εκ του νόμου προϋποθέσεις;

Ένα άλλο «φλέγον» ζήτημα στο οποίο η γνώμη και η συμβουλή του πρωθυπουργικού συμβούλου έχει ιδιαίτερη σημασία –και απαιτεί βαθιές ιστορικές και θρησκευτικές  γνώσεις του ομογενειακού χώρου καθώς απειλεί και την ενότητά του-  είναι  η διένεξη που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Αμερική  μετά τις ευχαριστήριες δηλώσεις του  ο κ. Ευστάθιου Βαλιώτη,  ο οποίος ήταν ένας εκ των τιμηθέντων από τη Θεολογική Σχολή με επίτιμο Διδακτορικό δίπλωμα.

Ως γνωστόν,  ο κ. Βαλιώτης, αφού υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ελληνικής γλώσσας, έθεσε ανοιχτά δημοσίως θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Αμερικής, προκαλώντας ποικίλες και σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των ομογενών. Πολύ περισσότερο καθώς οι δηλώσεις του έγιναν ενώπιον του Έξαρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Μητροπολιτών Βοστώνης Μεθοδίου, Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου και Πίτσμπουργκ Σάββα, ενώ παρών ήταν και ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος. Είπε χαρακτηριστικά, πως «είναι άμεση ανάγκη η Εκκλησία μας να γίνει αυτοκέφαλη ή το Πατριαρχείο μας να μεταφερθεί στην Αμερική».

Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό, προκάλεσαν αντιδράσεις και στον ομογενειακό Τύπο και, εντονότερες, σε ορισμένη μερίδα του, που στο “βάθος” τους λέγεται ότι κρύβεται ο εξαναγκασμός του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου σε παραίτηση. Κάτι παραπλήσιο, δηλαδή, με ό,τι συνέβη -από το ίδιο ΜΜΕ- με τους δύο εν σειρά προκατόχους του αρχιεπισκοπικού θρόνου,  τον μακαριστό Ιάκωβο και τον Σπυρίδωνα.

Παρήγορο είναι το γεγονός ότι, όπως έλεγαν στην Panhellenic Post ομογενειακοί παράγοντες, από την Ν. Carolina, το New Tzersey και την New York,  “βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση γιατί νοιώθουμε να απειλείται η ενότητά μας. Και δεν θα επιτρέψουμε να διαταραχθεί.  Σ΄αυτό συμφωνούμε νέες και παλιές οργανώσεις”.

ΡΗΡ/ΧΜ

Φωτογραφία 291017-mpisdas