Ιταλία: Η αντίδραση των αγορών και οι φόβοι των αναλυτών

Με έντονες εναλλαγές συναισθημάτων υποδέχθηκαν οι αγορές την απόφαση του Ιταλού πρόεδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, να μπλοκάρει το διορισμό του ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου, Πάολο Σαβόνα, στο υπουργείο Οικονομικών και να αναθέσει σε έναν τεχνοκράτη τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η αρχική ανακούφιση έδωσε γρήγορα τη θέση της στις ανησυχίες. Φόβους για την επόμενη μέρα εκφράζουν οι αναλυτές.

Αν και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ περιέρχεται σε μία άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, με τους πολιτικούς παρατηρητές να σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Κάρλο Κοταρέλι, που αναμένεται να σχηματιστεί, δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, οι επενδυτές φαίνεται να προτιμούν τις νέες εκλογές από έναν ευρωσκεπτικιστή υπουργό.

Σήμερα το ευρώ ενισχύεται περίπου 0,2% στο 1,1665 δολάρια, απομακρυνόμενο έτσι ελαφρά από το ναδίρ 6,5 μηνών, στο οποίο είχε διολισθήσει.

Στις αγορές μετοχών ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατά τις πρώτες ώρες αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες, ενώ ελαφρά άνοδο (0,2% με 0,3%) παρουσίαζαν οι δείκτες DAX και CAC 40 σε Φραγκφούρτη και Παρίσι. Στη συνέχεια το κλίμα επιδεινώθηκε αισθητά στο Μιλάνο. Στις 13:50 ώρα Ελλάδος ο FTSE MIB κάνει «βουτιά» 2%, ενώ σε αρνητικό έδαφος έχουν υποχωρήσει επίσης ο γερμανικός και ο γαλλικός δείκτης.

Σήμερα είναι κλειστά τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

«Ο κίνδυνος ενός υπουργού Οικονομικών κατά του ευρώ απετράπη προς το παρόν, αλλά πρέεπι να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, που έχουν πυροδοτήσει μνήμες από το 2011 κατά το απόγειο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη» σχολιάζει στο πρακτορείο Reuters, ο Μίχαελ Λάιστερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. Eκφράζει δε την εκτίμηση ότι το «ράλι ανακούφισης» δεν θα κρατήσει πολύ. «Η Ιταλία κέρδισε απλά λίγο χρόνο, τιίποτα περισσότερο» σημειώνει.

Απο την πλευρά του ο Νικολά Νομπίλ, οικονομολόγος της Oxford Economics επισημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να βγει ενισχυμένο από τις νέες εκλογές το μέτωπο κατά του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της, όπως προειδοποιεί, θα επιβραδύνει τη διαδικασία γιατ η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ανησυχία για μία «ακόμη πιο ριζοσπαστική κυβέρνηση» μετά τις νέες εκλογές εκφράζει και ο Γκι Στερ της Societe Generale, ενώ δεν αποκλείει η νέα κάλπη να συνοδευθεί από δημοψήφισμα για το ευρώ. Για παρατεταμένη και οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα προειδοποιεί και η Goldman Sachs.

Σημειώνεται ότι θεωρείται απίθανο από τους πολιτικούς αναλυτές στην Ιταλία να αποσπάσει ο Κοταρέλι ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα.

Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση θα ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Υπολογίζεται ότι οι νέες κάλπες θα προκηρυχθούν για το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο το αργότερο.

naftemporiki.gr