Παρέμβαση Βερολίνου προς Αθήνα και Σκόπια: Επιλύστε τα τελευταία ζητήματα

Βερολίνο.- Έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να επιλύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» και να αξιοποιήσουν μια ίσως «ιστορική ευκαιρία», απευθύνει το Βερολίνο σε παρέμβασή του για το ονοματολογικό, στον απόηχο των πυκνών διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, αλλά και της απευθείας επικοινωνίας που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ τις προηγούμενες ημέρες.

Ενόψει της συνάντησης, την Τρίτη, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ τόνισε ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Σύμφωνα με την κυρία Άντεμπαρ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από την γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα προγράμματα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016, επισήμανε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι ακόμη διεθνή θέματα όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.

«Πιστεύω επίσης ότι και το ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα μπορούσε να είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί», διευκρίνισε, και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του Βερολίνου για την επίλυση του θέματος, δήλωσε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση πριν από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η κυρία Άντεμπαρ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να επιχειρήσει καμία εικασία, αλλά εκτιμά ότι είναι ένα ερώτημα που θα θέσει αύριο και ο κ. Μάας στον κ. Κοτζιά.

Στην τελική ευθεία και σε επίπεδο πρωθυπουργών εισέρχεται η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, όπως προκύπτει από δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ποιες είναι οι επιλογές που προκρίνονται για το όνομα.

«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών», είπε ο κ. Κοτζιάς στις Βρυξέλλες, όπου χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε επαφές με τον σκοπιανό ομόλογό του. Οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, «θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Τέλος στα σενάρια για «αίσιο πέρας» στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, μετά και τις δηλώσεις Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, έσπευσε πάντως να βάλει κυβερνητικός αξιωματούχος, συνιστώντας «υπομονή και ψυχραιμία έως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία εξέφρασε στο μεταξύ ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις για λεπτομέρειες.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/374713/paremvasi-verolinou-pros-athina-kai-skopia-epiluste-ta-teleutaia-zitimata/#ixzz5Gnu5V69C
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook