Λονδίνο.- Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για το έργο του» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον είναι ο τρίτος υπουργός -το τελευταίο 24ωρο- που προτιμά να φύγει από τη βρετανική κυβέρνηση από το να μείνει και να στηρίξει το σχέδιο της Τερέζα Μέι για «ήπιο» Brexit.

Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών που είχαν την ευθύνη για το Brexit, Ντέβιντ Ντέιβις και Στιβ Μπέικερ.

Η παραίτηση Τζόνσον προκάλεσε «πολιτικό σεισμό» και αναμένεται να θέσει υπό αμφισβήτηση όλη την πολιτική Μέι, αυξάνοντας τον κίνδυνο η πρωθυπουργός να βρεθεί αντιμέτωπη με ψήφο δυσπιστίας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα μιλήσει στους βουλευτές της στις το απόγευμα της Δευτέρας σε κακό -πλέον- κλίμα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, οι σχέσεις της Μέι με τον υπουργό Εξωτερικών ήταν πολύ άσχημες.

Η κυβέρνησή εμφανίζεται διχασμένη για το Brexit, ενώ όπως αναφέρουν οι Times, η Μέι φέρεται να έχει δηλώσει πολύ στενούς συνεργάτες της ότι θα απέλυε τον Τζόνσον αν εκείνος προσπαθούσε να υπονομεύσει τη διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου στο Brexit, που είχε συμφωνήσει την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργικό υιοθέτησε την Παρασκευή «κοινή θέση», όπως την ανέφεραν οι ίδιοι, υπέρ δημιουργίας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ μετά το Brexit.

Αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης

Πλέον, οι πιθανότητες για να βρεθεί η Μέι αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης στο κόμμα της, αυξάνονται κατακόρυφα, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως σε μια τέτοια διαδικασία η Μέι θα βγει κερδισμένη ωστόσο, αν χάσει, κινδυνεύει να χάσει την ηγεσία του κόμματός της, με τον Μπόρις Τζόνσον να είναι ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους.

Αν βρεθούν οι 48 που θα υπογράψουν την επιστολή για να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, τότε η διαδικασία θα διεξαχθεί.

Το πρώτο «σοκ»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν και ο Βρετανός υπουργός που ήταν αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντέιβιντ Ντέιβις, αλλά και ο υφυπουργός του, Στιβ Μπέικερ, εν μέσω καταγγελιών πως η πολιτική που προωθεί η Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Για την Τερέζα Μέι, της οποίας η κυβέρνηση μοιάζει πιο ασταθής από ποτέ η απώλεια του βασικού διαπραγματευτή της για το Brexit, των υφυπουργών του, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών -ενός από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ- τρεις ημέρες μετά τη συνάντηση στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα και υπογραμμίζει τις βαθιές διαιρέσεις στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ.

Ο Ντέιβις στην επιστολή παραίτησης του υποστήριξε πως η πρόταση της Μέι για ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Μεγάλης Βρετανίας με κοινούς κανόνες «δίνει τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της οικονομίας μας στην ΕΕ και σίγουρα δεν επαναφέρει τον έλεγχο της βρετανικής νομοθεσίας με κανένα τρόπο».

Ο Ντέιβις ήδη αντικαταστάθηκε από τον Ντομινίκ Ράαμπ και ο αντικαταστάτης του Τζόνσον αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί άμεσα, ωστόσο η κατάσταση πλέον δεν είναι τόσο απλή.

Χάνει και τους πολίτες

Πέρα από τα μέλη του κόμματος της, η Τερέζα Μέι χάνει και τους πολίτες, αφού το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων, που εγκρίνουν τους χειρισμούς της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, έχει μειωθεί στο 29%, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησε να διεξάγεται η σχετική έρευνα τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων ORB International.

Print Friendly, PDF & Email