ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αναφορικά με το ζήτημα της “Συμφωνίας των Πρεσπών”,  απέστειλε ο ελληνοαμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου, με κοινοποίηση τόσο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στην λοιπή πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας.

Στην επιστολή του ο κ. Σπύρου (Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018) αναφέρεται σε συγκεκριμένη ομάδα 372 επωνύμων και  παγκοσμίως διακεκριμένων Πανεπιστημιακών, ερευνητών της «κλασσικής αρχαιότητας», οι οποίοι είχαν αποστείλει, το 2009, επιστολή προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία του ζητούσαν να ανακαλέσει την αναγνώριση -από την Κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους- των Σκοπιών ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”  επισημαίνοντας πως “αυτή η ανοησία έχει παρατραβήξει και ότι οι Η.Π.Α. δεν πρέπει να εμπλακούν στην υποστήριξη υπονόμευσης της ιστορίας (…)”

Αναφερόμενος στην υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», ο κ. Κρις Σπύρου (πρώην Βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χάμσάιρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής)  η οποία αποκαλεί την γεωγραφική περιφέρεια της «αρχαίας Παιονίας» όπως οι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί την περιγράφουν στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, ως «Βόρεια Μακεδονία», σημειώνει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο: “Κύριε Πρόεδρε, (…) σύμφωνα με αυτά που έχω δει και έχω διαβάσει, η σημερινή Κυβέρνηση της γενέτειρας αιτιολογεί την <Συμφωνία των Πρεσπών>, η οποία ονομάζει την αρχαία Παιονία ως <Βόρεια Μακεδονία> με πολιτικές αναφορές και όχι με ιστορικά δεδομένα και αποδείξεις”.

Ο κ. Κρις Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου, στην ίδια πάντα επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εσωκλείνει την επιστολή των 372 Πανεπιστημιακών στην Αγγλική γλώσσα και μετάφρασή της στα ελληνικά επισημαίνοντας με νόημα πως “ …η εν λόγω επιστολή είχε λάθος παραλήπτη. Φρονώ πως ο σωστός παραλήπτης είστε Εσείς, η σημερινή Κυβέρνηση της γενέτειρας και το σημερινό Κοινοβούλιο της πατρίδας“.

Η επιστολή Κρις Σπύρου

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Σπύρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, έχει ως εξής:

<<Προς την Αυτού Εξοχότητα Αθήνα, Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το 2009 μια ομάδα 372 παγκοσμίως διακεκριμένων Πανεπιστημιακών, ερευνητών της «κλασσικής αρχαιότητας», απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα.

Η επιστολή αφορούσε την από 4 Νοεμβρίου 2004 «μονομερή αναγνώριση» της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, προκατόχου του Προέδρου Ομπάμα.

Στην επιστολή τους, οι διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί, ερευνητές της «κλασσικής αρχαιότητας», χαρακτηρίζουν ως «ανοησία» την «μονομερή αναγνώριση» της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» από τον Πρόεδρο Μπους με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «η ενέργεια αυτή, όχι μόνο καταργεί γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα, αλλά εξαπέλυσε μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού αναθεωρητισμού, του οποίου το πλέον προφανές σύμπτωμα είναι ο σφετερισμός από πλευράς της κυβέρνησης των Σκοπίων της πλέον διάσημης προσωπικότητας των Μακεδόνων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Στην επιστολή που συνυπογράφουν οι 372 παγκοσμίως διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, εξηγούν στον Πρόεδρο Ομπάμα με τον πιο ιστορικά τεκμηριωμένο τρόπο, τους λόγους που τους ώθησαν να αποκαλέσουν ως «ανοησία» την «μονομερή αναγνώριση» της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» από τον Πρόεδρο Μπους, με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Αγαπητέ Πρόεδρε Ομπάμα,

Εμείς, οι υπογράφοντες μελετητές της κλασσικής αρχαιότητας, ζητούμε με σεβασμό την παρέμβασή σας ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια ιστορικά συντρίμια που άφησε στην νοτιοανατολική Ευρώπη η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στις 4 Νοεμβρίου 2004, δύο μέρες μετά την επανεκλογή του προέδρου Τζωρτζ Μπους, η κυβέρνησή του αναγνώρισε μονομερώς την «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η ενέργεια αυτή όχι μόνο καταργεί γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα, αλλά εξαπέλυσε επίσης μια επικίνδυνη επιδημία ιστορικού αναθεωρητισμού, του οποίου το πλέον προφανές σύμπτωμα είναι ο σφετερισμός από πλευράς της κυβέρνησης των Σκοπίων της πλέον διάσημης προσωπικότητας των Μακεδόνων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πιστεύουμε ότι αυτή η ανοησία έχει παρατραβήξει και ότι οι Η.Π.Α. δεν πρέπει να εμπλακούν στην υποστήριξη υπονόμευσης της ιστορίας(…)

Η εν λόγω περιοχή, με τη σύγχρονη πρωτεύουσα της τα Σκόπια, ονομαζόταν στην αρχαιότητα Παιονία. Τα όρη Βάρνους και Όρβηλος (που αποτελούν σήμερα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας) αποτελούν φυσικό όριο που οριοθετούσε και ακόμη οριοθετεί τη Μακεδονία από την βόρειο γείτονά της. Η μόνη πραγματική σύνδεση είναι κατά μήκος του ποταμού Αξιού / Βαρδάρη και ακόμη και αυτή η κοιλάδα “δεν αποτελεί γραμμή επικοινωνίας διότι χωρίζεται από φαράγγια”.

Παρά το γεγονός ότι οι Παίονες υποτάχθηκαν από τον Φίλιππο Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, το 358 π.Χ., δεν ήταν Μακεδόνες και δεν κατοικούσαν στη Μακεδονία. Ομοίως, για παράδειγμα, οι Αιγύπτιοι,

οι οποίοι υποτάχθηκαν από τον Αλέξανδρο, μπορεί να είχαν κυριαρχηθεί από Μακεδόνες, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης Κλεοπάτρας, αλλά δεν ήταν ποτέ οι ίδιοι Μακεδόνες και η Αίγυπτος δεν ονομάστηκε ποτέ Μακεδονία.

Αντίθετα, η Μακεδονία και οι Μακεδόνες Έλληνες έχουν βρεθεί για τουλάχιστον 2.500 χρόνια σε αυτό το σημείο που βρίσκεται η σύγχρονη ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Ακριβώς η ίδια αυτή σχέση ισχύει και για την Αττική και τους Αθηναίους Έλληνες, για το Άργος και τους Αργείους Έλληνες, την Κόρινθο και τους Κορινθίους Έλληνες κλπ.

Δεν καταλαβαίνουμε πώς οι σύγχρονοι κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας, που μιλούν σλαβικά – μια γλώσσα που εμφανίστηκε στα Βαλκάνια περίπου μια χιλιετία μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου – μπορούν να τον επικαλεστούν ως τον εθνικό τους ήρωα. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αμιγώς και αναμφισβήτητα Έλληνας. Ο προ-προ-προ πάππος του, Αλέξανδρος Α’, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου η συμμετοχή επιτρεπόταν μόνο στους Έλληνες.

Ακόμη και πριν από τον Αλέξανδρο Α ‘, οι Μακεδόνες εντόπισαν την καταγωγή τους στο Άργος και πολλοί από τους βασιλείς τους χρησιμοποίησαν το κεφάλι του Ηρακλή – του απόλυτου Έλληνα ήρωα – στα νομίσματά τους.»

Κύριε Πρόεδρε, πρόσφατα η Κυβέρνηση της γενέτειρας υπέγραψε συμφωνία. Την αποκαλούμενη «Συμφωνία των Πρεσπών», η οποία αποκαλεί την γεωγραφική περιφέρεια της «αρχαίας Παιονίας» όπως οι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί την περιγράφουν στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, ως «Βόρεια Μακεδονία». Και σύμφωνα με αυτά που έχω δει και έχω διαβάσει, η σημερινή Κυβέρνηση της γενέτειρας αιτιολογεί την «Συμφωνία των Πρεσπών», η οποία ονομάζει την αρχαία Παιονία ως «Βόρεια Μακεδονία» με πολιτικές αναφορές και όχι με ιστορικά δεδομένα και αποδείξεις.

Διαβάζοντας ακόμη μια φορά την επιστολή των παγκοσμίως διακεκριμένων Ακαδημαϊκών-ερευνητών της «κλασσικής αρχαιότητας» προς τον Πρόεδρο Ομπάμα, έχω συμπεράνει ότι η εν λόγω επιστολή είχε λάθος παραλήπτη. Φρονώ πως ο σωστός παραλήπτης είστε Εσείς, η σημερινή Κυβέρνηση της γενέτειρας και το σημερινό Κοινοβούλιο της πατρίδας.

Εσωκλείω προς ενημέρωσή σας την επιστολή των 372 διακεκριμένων Ακαδημαϊκών της «κλασσικής αρχαιότητας» μεταφρασμένη και στην Ελληνική γλώσσα. Και με την συγκατάθεσή Σας, την κοινοποιώ στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, στην Κυβέρνηση, στην Βουλή και σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.

Με σεβασμό,

Κρις Σπύρου

τ. Βουλευτής και Πρόεδρος των Δημοκρατικών

της Βουλής της Πολιτείας του Νιού Χάμσαϊρ, ΗΠΑ.

Κοινοποίηση:

Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση

Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο

Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Μέλη της Κυβέρνησης

Βουλή των Ελλήνων

Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη

Μ.Μ.Ε.>>.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ _Επιστολής Επιστημόνων στον Ομπάμα

Φωτογραφία: Ο Κρις Σπύρου με την Χίλαρι Κλίντον/Αρχείο Κ.Σ.

Print Friendly, PDF & Email