Ζεύγος ομογενών από την Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι

Κωνσταντινούπολη.-Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιογραφικά Μέσα, CNN Türk και Haber Türk, τα οποία αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Vatan, υποστηρίζουν ότι ζεύγος Ελλήνων ομογενών από την Κωνσταντινούπολη συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 91 θύματα της φωτιάς στο Μάτι Αττικής!

Κατά το δημοσίευμα, ο Άγγελος Μάσχας 88 ετών και η σύζυγός του Αγγελική Μάσχα ηλικίας 85 ετών, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις φλόγες, δεν τα κατάφεραν.

Ο γιος τους, Στέλιος Μάσχας, έδωσε δείγμα DNA την προηγούμενη ημέρα για να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης, καθώς η αναγνώριση των σωρών δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμα. Στη δήλωση του σχετικά με το περιστατικό, ο Στέλιος Μάσχας, ανέφερε ότι οι γονείς του είχαν διαφύγει 15-20 μέτρα μακριά από το παλιό στρατόπεδο της περιοχής για να γλιτώσουν, αλλά παρ’ όλα αυτά έχασαν τη ζωή τους ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι βρέθηκαν αγκαλιασμένοι.

Στην ηλεκτρονική της σελίδα, η Vatan, στο πρωτότυπο δημοσίευμα με τίτλο: ”Και ζεύγος από το Balat θύμα της φωτιάς”, του Çağdaş Ulus, επισημαίνει επιπλέον (επισήμανση που αναπαράγει η Habertürk αλλά όχι και το CNNTürk) ότι το ζεύγος είχε μεταναστεύσει στην Ελλάδα 63 χρόνια πριν από την περιοχή του Balat της Κωνσταντινούπολης, όταν, στις 6 Σεπτεμβρίου 1955, οι Έλληνες (ΣτΓ: Ρωμηοί στο κείμενο) στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας της ψεύτικης είδησης ότι στο σπίτι του Atatürk στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε

βόμβα από τους Έλληνες, μπήκαν στο στόχαστρο. Χιλιάδες άνθρωποι “σε ταραχή”, έχοντας στα χέρια τους τσάπες, τσεκούρια και ρόπαλα, χύθηκαν στους δρόμους και άρχισαν να γκρεμίζουν σπίτια και επιχειρήσεις που ανήκαν σε μη μουσουλμάνους. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, καταστράφηκαν 4.214 σπίτια, 1.004 χώροι εργασίας, 73 εκκλησίες, 1 συναγωγή, 2 μοναστήρια, 26 σχολεία. Σε αυτά τα γεγονότα, έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Watch Helsinki, ο αριθμός των θανάτων ανερχόταν στους 15. Μετά τα γεγονότα αυτά, χιλιάδες Έλληνες ομογενείς που ζούσαν στην Τουρκία, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και το ζεύγος Μάσχα.