Προβάδισμα 6,5 μονάδων υπέρ του «Ναι» στην ΠΓΔΜ για τις Πρέσπες

Σκόπια.- Προβάδισμα σχεδόν εξίμισι μονάδων απολαμβάνει το «Ναι» σε βάρος του «Όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 41,5%, ενώ το 35,1% δηλώνει αντίθετο. Σε κάποιες προηγούμενες σφυγμομετρήσεις προηγούνταν το «Όχι».

Τα στοιχεία καταδεικνύουν πάντως χάσμα ανάμεσα κοινότητες της ΠΓΔΜ. Η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ, σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους «Μακεδόνες» μόλις το 27,4% προκρίνει την λύση των Πρεσπών ενώ το 45,2% την απορρίπτει.

Δεν είναι σαφές εάν τέτοιας τάξης πλειοψηφία αρκεί πολιτικά για την κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να πιέσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην 120μελή Βουλή, όπου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν πάντως ότι δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακύρωσης του δημοψηφίσματος λόγω αποχής, καθώς το 66,4% εμφανίζεται αποφασισμένο να προσέλθει στις κάλπες ενώ το 19,8% αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία για μποϊκοτάζ.

Η κρίσιμη ψηφοφορία θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία των Πρεσπών θα καταρρεύσει εάν οι πολίτες της γειτονικής χώρας την απορρίψουν στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει δηλώσει βέβαιος για νίκη στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.

Το ερώτημα που θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια δίνει έμφαση στην γραμμή της κυβέρνησης ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της χώρας στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν γίνεται αναφορά στην μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα που ενέκρινε η Βουλή είναι: «Είστε υπέρ του να είμαστε μέλη στο NATO και στην ΕΕ, δεχόμενοι την συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την σημερινή δημοσκόπηση, περίπου το 80% των πολιτών στηρίζει είσοδο σε ΕΕ και Βορειοατλαντική Συμμαχία.