Αθήνα.– Ο διάλογος, αποκαλυπτικός και σε τόνους υψηλούς έως υψηλότατους, μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ με τον Προέδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, δεν εξέπληξε δυσάρεστα μόνον τους παρευρισκόμενους Βουλευτές μέλη της διακομματικής, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, αλλά, με τη βοήθεια της εσωτερικής τηλεόρασης και όσους συνέλληνες  έτυχε να παρακολουθούν τη συγκεκριμένη ώρα το Κανάλι της Βουλής.

Μάλιστα, λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια ο Υφυπουργός Εξωτερικών και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Αφορμή η διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής με αποτέλεσμα ο Υφυπουργός να διαμαρτυρηθεί καθώς έπρεπε να αποχωρήσει.  Ο κ. Κουίκ είπε στον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη διαμαρτυρόμενος ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν του είχε περιγράψει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αρχικά διέψευσε την τηλεφωνική επικοινωνία επιμένοντας ότι στον κ. Κουίκ είχε αποσταλεί γραπτή πρόσκληση. Ο κ. Κουίκ «πήρε φωτιά» σηκώθηκε από το έδρανό του γύρισε την πλάτη στα μέλη της Επιτροπής στράφηκε προς τον Πρόεδρο και του ζήτησε να του πει κατάματα αν τον πήρε τηλέφωνο:

Ο διάλογος

Κουίκ: «Με πήρατε τηλέφωνο και μου είπατε έλα να μιλήσεις 15 λεπτά, να απαντήσεις και σε πέντε ερωτήσεις και να φύγεις».

Τριανταφυλλίδης: «Γραπτή πρόσκληση σας απέστειλα»

Κουίκ (κραδαίνοντας το κινητό τηλέφωνο): «Δεν με πήρατε τηλέφωνο;»

Τριανταφυλλίδης: «Καθίστε κάτω. Γιατί εκνευρίζεστε κύριε Κουίκ; Γυρίσατε την πλάτη σας στο Σώμα και αυτό είναι ανεπίτρεπτο»

Κουίκ: «Θίξατε την τιμή μου . Με πήρατε τηλέφωνο. Μου είπατε ότι θα μιλήσεις 15 λεπτά. Με βάση αυτό κανόνισα το πρόγραμμά μου. Έχω τον Γερμανό Πρόεδρο εδώ. Έχω κι άλλες δουλειές. Τι να κάνω; Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να παραμείνω»

(Διαμαρτυρίες από την αίθουσα)

Τριανταφυλλίδης: «Κύριε Κουίκ, έχω εκπλαγεί από τον τρόπο που επιτίθεστε στον Πρόεδρο»

Κουίκ: «Αδιανόητος»

Τριανταφυλλίδης: «Έχω εκπλαγεί»

Κουίκ: «Κι εσείς αρνείστε την εντιμότητά μου όσον αφορά στον διάλογο που κάναμε. Για μένα το θέμα είναι ηθικό. Διαψεύδει τηλεφωνική μας συνομιλία και εγώ δεν έχω μάθει να με διαψεύδουν».

Τριανταφυλλίδης: «Σας πήρα τηλέφωνο και σας έστειλα και γραπτή πρόσκληση»

Κουίκ: «Α, το αλλάζουμε τώρα; Τώρα με πήρε και τηλέφωνο;»

Τριανταφυλλίδης: «Μπορώ εγώ να προεικάσω ότι 33 συνάδελφοι θα κάνουν μόνο πέντε ερωτήσεις;»

Κουίκ: «Δεκαπέντε να κάνουν. Αλλά μου είπατε άλλα».

Ένα σχόλιο: Είναι προφανές, προκύπτει άλλωστε κι από τη στιχομυθία, ότι ο κ. Κουίκ είχε δίκιο, ως προς το τυπικό της υπόθεσης. Η ουσία, όμως, δεν βρίσκεται εκεί.
Η ουσία – που αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού- είναι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) της Βουλής. Στο πόδι!
Μπορεί ο κ. Κουίκ να είχε όντως θεσμική υποχρέωση να παραβρεθεί στην υποδοχή του Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτός, όμως, ήταν ένας καλός λόγος ΝΑ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ η συνεδρίαση και όχι να “ξεπετάξουμε” τα θέματα των Ελλήνων του Εξωτερικού μέσα σε “15 λεπτά”, ώστε να προλάβουμε και τον Γερμανό Πρόεδρο…
Τι να μιλήσει και τι να ρωτήσουν, αλλά και τι να απαντήσει ο κ. Υφυπουργός μέσα σε 15 λεπτά; Γιατί δέχθηκε, ο κ. Κουίκ, να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής για τους Έλληνες του Εξωτερικού, για 15 λεπτά της ώρας;
Δηλαδή, 40 βουλευτές (περίπου) να πουν ένα “καλημέρα” και ένα “καλό βράδυ” και να αποχωρήσουν…
Και ο Πρόεδρος; Γιατί δεν ανέβαλε τη συνεδρίαση αφού ο αρμόδιος Υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό ήταν “απασχολημένος”; Μόνον για να καταγραφεί ότι πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής;
Και, τέλος, τι τρόπος είναι αυτός κ. Κουίκ; Να λέτε: ” Έχω κι άλλες δουλειές”; Δηλαδή, στις Συνεδριάσεις της Επιτροπής για τον Ελληνισμό του Εξωτερικού προσέρχεστε μόνο ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ;
Και μπορούν να περιμένουν ΤΙ ακριβώς από σας και τον Πρόεδρο τής συγκεκριμένης Επιτροπής, οι Έλληνες του Εξωτερικού;
Κρίμα…
Χρ.Μ.
Print Friendly, PDF & Email