Τσίπρας για Κοτζιά: Δε δημοσιοποιώ προσωπικές επιστολές – Μήνυμα σε Καμμένο

Στις δηλώσεις του παραιτηθέντος υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στις οποίες μεταξύ άλλων κάλεσε το Μαξίμου να δημοσιοποιήσει την επιστολή παραίτησής του απάντησε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ASEM

Όπως δήλωσε, «χθες ενημερώθηκα για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό», σημειώνοντας πως δεν συνηθίζει να δημοσιοποιεί προσωπικές επιστολές που απευθύνονται προσωπικά στον ίδιο.

«Για μένα έχει λήξει το θέμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει ένα σπουδαίο έργο και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη να συνεχίσουμε. «Ο Κοτζιάς δεν ήταν απλά ένας υπουργός αλλά και ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ερωτηθείς για τις διαφοροποιήσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, επεσήμανε ότι στις συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Άλλο όμως η διαφορετική άποψη κι άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τους υπουργούς. Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με την εθνική γραμμή» διαμήνυσε.

Περί ψήφου εμπιστοσύνης και εκλογών

Ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος με το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμιση χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Κατά τα λοιπά,  ο κ. Τσίπρτας είπε ότι θα κρατήσει την ευθύνη του ΥΠΕΞ μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών” .

«Φάκελος» ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για το «επεισόδιο» της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» με το Barbaros, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως «προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε αμυντικό επίπεδο. Δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερες διαστάσεις, από αυτές που έχει… Γνωρίζετε ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ ήταν απολύτως σαφές για πρώτη φορά. Οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν τετελεσμένα, μέσω της καλλιέργειας έντασης.
Ο διάλογος είναι σημαντικός και απαραίτητος. Στηρίζουμε επανέναρξη συνομιλιών για μία δίκαιη λύση για το Κυπριακό».

Το ελληνικό ομόλογο

«Ο κ. Ντράγκι μου ανέλυσε την εκτίμηση του ότι έχουμε αναταράξεις και διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο που οφείλονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι συμφώνησαν πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούν θετική τάση, να αποκλίνει το ελληνικό και το ιταλικό ομόλογο, «πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους να πιστεύουμε ότι οι αγορές αρχίζουν και αναγνωρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικά, ότι η προοπτική και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικές και ότι η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την πορεία μας για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Brexit και προσφυγικό

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «στηρίζουμε τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της EE και θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι για να μην διολισθήσουμε στο παρελθόν. Για να αποφύγουμε την επαναφορά των φυσικών και προστατευόμενων συνόρων επί ιρλανδικού εδάφους, ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα θα την υποστηρίξει».

Για το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης, προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ – Αραβικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο στις αρχές του 2019. Μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα –μαζί με την Κύπρο- στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική».

Τέλος,  αύριο  Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά, οπότε και θα γίνει η τελετή παραλαβής – παράδοσης στο υπουργείο Εξωτερικών.