«Καμπανάκι» από Γερμανό «σοφό»: Υπάρχει κίνδυνος για τέταρτο μνημόνιο στην Ελλάδα

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει περιορισμένες δυνατότητες άσκησης της δικής της πολιτικής. Μολονότι δεν υπάρχει πλέον τέταρτο πρόγραμμα, συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο με την ελληνική κυβέρνηση που δεν επιτρέπει να πάρει αντίθετη πορεία και να ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν», σημειώνει ο Λαρς Φελντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Οϊκεν (Εuken Institut) με έδρα το Φράιμπουργκ. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Φελντ, που ανήκει στο Συμβούλιο των πέντε «σοφών» οικονομολόγων, εξηγεί πως «Η δέσμευση αυτή είναι χαλαρότερη από ένα πρόγραμμα προσαρμογής. Εάν όμως η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει αντίθετη πορεία, αφενός θα έχει δυσκολίες με τους εταίρους, αφετέρου δεν θα έχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απαραίτητα για τη μείωση του μεγάλου ύψους του χρέους».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να υποχρεωθεί να αναζητήσει προστασία στην ομπρέλα του ESM σημειώνει: «Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, γι” αυτό υποστήριζα από καιρό την ανάγκη ενός τέταρτου προγράμματος στήριξης ώστε να διασφαλιστούν άμεσα αισθητά ευνοϊκότεροι όροι για ένα – δύο χρόνια. Αλλά αυτό δεν ήταν πολιτικά εφικτό, ούτε για την Ελλάδα ούτε για τους εταίρους της ευρωζώνης. Τώρα το ρίσκο είναι υπαρκτό να επιστρέψει η Ελλάδα σε πρόγραμμα του ESM. Εν τέλει θα εξαρτηθεί από το εάν η Ελλάδα θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά όχι μόνο εάν μειωθεί η ανεργία και υπάρξουν αναπτυξιακές ενέσεις, αλλά και εάν ακυρώνονται μεταρρυθμίσεις, εάν ακολουθείται η πορεία που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και τους θεσμούς».

Εξηγεί επίσης ότι οι όροι δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές «είναι σαφώς χειρότεροι από εκείνους που είχε το πρόγραμμα του ESM».