Η εταιρεία Τραμπ σχεδίαζε να προσφέρει ρετιρέ 50 εκατ. δολαρίων στον Πούτιν

Η εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ εξέτασε το ενδεχόμενο να προσφέρει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ρετιρέ αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων στον ουρανοξύστη που σχεδίαζε να οικοδομήσει στην Μόσχα, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Bloomberg και ο αμερικανικός ιστότοπος BuzzFeed.

Ο εργολάβος Φίλιξ Σέιτερ, κατάδικος και πρώην συνεργάτης του κ. Τραμπ, δήλωσε πως πρότεινε προσφορά του οροφοδιαμερίσματος στον κ. Πούτιν προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη που θα απέφερε ο σχεδιαζόμενος Πύργος.

Προσέθεσε πως ο τότε προσωπικός δικηγόρος του κ. Τραμπ, Μάικλ Κόεν, ενέκρινε την πρότασή του. Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανική αστυνομική πηγή του BuzzFeed ο κ. Κόεν συζήτησε την όλη ιδέα με τον εκπρόσωπο του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν είναι ωστόσο σαφές εάν ο ίδιος ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας είχε έστω γνώση της υπόθεσης.

Ο «Πύργος Τραμπ» στην Μόσχα έχει επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αφότου χθες ο κ. Κόεν δήλωσε ένοχος στην κατηγορία ότι το 2017 ψευδομαρτύρησε ενώπιον του Κογκρέσου για την ανάμειξή του στο σχέδιο κατασκευής του ουρανοξύστη. Όπως δήλωσε στα δικόγραφα, επέλεξε να μην πει την αλήθεια για να ευθυγραμμιστεί με το «πολιτικό μήνυμα» του κ. Τραμπ.

Ο κ. Κόεν συνεργάζεται με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, ο οποίος ερευνά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και το ενδεχόμενο υπόγειας συνεργασίας ανάμεσα στην καμπάνια Τραμπ και την Μόσχα.

Τα σχέδια για την κατασκευή του ουρανοξύστη στην ρωσική πρωτεύουσα ακυρώθηκαν το 2016, όμως ήταν υπό επεξεργασία τουλάχιστον κατά τη διάρκεια μέρους της προεκλογικής εκστρατείας.

Απαντώντας στην χθεσινή δήλωση ενοχής του Κόεν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε τον πρώην δικηγόρο του «αδύναμο άνθρωπο» που επιδιώκει να μειώσει την ποινή που θα λάβει για απάτες για τις οποίες διώκεται.

Όσον αφορά τον ουρανοξύστη, είπε πως δεν θα υπήρχε τίποτε κακό σε σχέδια κατασκευής του, καθώς θα ήταν μέρος των νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/390991/i-etaireia-trab-shediaze-na-prosferei-retire-50-ekat-dolarion-ston-poutin/#ixzz5YKuI1aLi
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook