Ομογενής δικηγόρος καταγγέλλει «εκρηκτικό νομικό σκάνδαλο στη Βικτώρια»

Μελβούρνη.- Ο διακεκριμένος ομογενής ποινικολόγος της Μελβούρνης, Γιώργος Δεύτερος, εξέφρασε την βαθύτατη ικανοποίησή του, για την απόφαση της κυβέρνησης του Daniel Andrews, να διεξάγει Βασιλική Έρευνα (Royal Commission) μετά τις αποκαλύψεις ότι μία δικηγόρος ήταν παράλληλα και πληροφοριοδότης της αστυνομίας.

Δηλαδή μετέφερε στην αστυνομία πληροφορίες που αντλούσε από τους πελάτες της τους οποίους και υποτίθεται είχε αναλάβει να υπερασπιστεί στην χρονική περίοδο από το 2003 έως το 2009.
Ήταν η περίοδος που μαινόταν στη Μελβούνη ο λεγόμενος «πόλεμος των συμμοριών» (Gangland Wars). και είχαν σημειωθεί δεκάδες δολοφονίες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και αρκετοί ομογενείς.
Πρόκειται για την λεγόμενη Lawyer X (το όνομα της οποίας δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθεί για λόγους δικής της ασφάλειας) που εμπλέκεται στο μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο που συγκλονίζει την Βικτώρια.
Πελάτες της Lawyer X ήταν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του υποκόσμου.

Ο «διπλός» ρόλος της σημαίνει ότι πολλοί από τους κατάδικους αναμένεται να ζητήσουν τώρα να ακυρωθούν οι καταδίκες τους.
Ένας απ΄ αυτούς είναι και ο περιβόητος βαρώνος των ναρκωτικών, Μόκμπελ που είχε διαφύγει από την Αυστραλία, συνελήφθηκε με …περούκα στην Ελλάδα και εκδόθηκε πίσω στην Αυστραλία όπου και καταδικάστηκε.
Ο κ. Andrews είπε ότι η διεξαγωγή της Βασιλικής Έρευνας είναι απαραίτητη.

«Σύμφωνα με το νομικό σύστημα όλοι δικαιούνται δίκαιης δίκης ανεξαρτήτως του εγκλήματος που έχουν διαπράξει» είπε ο πολιτειακός πρωθυπουργός.
Ο αρχηγός της αστυνομίας Graham Ashton διαβεβαίωσε ότι αυτό που έγινε με την πληροφοριοδότη Lawyer X δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό όμως ότι τότε είχαμε τον πόλεμο των συμμοριών με πολλούς νεκρούς. Μερικές δολοφονίες έγιναν σε δημόσιους χώρους. Έπρεπε να προστατευτεί η κοινωνία».
Ο κ. Δεύτερος είπε ότι η χρησιμοποίηση ενός δικηγόρου ως πληροφοριοδότη της αστυνομίας «δημιουργεί ένα εκρηκτικό νομικό σκάνδαλο».

«Οι δικηγόροι», είπε, «έχουν υποχρέωση να εργάζονται για το συμφέρον του πελάτη τους και οι πληροφορίες που τους δίνονται είναι εμπιστευτικές».
Ο κ. Δεύτερος λέει στο «Νέο Κόσμο» πως «η έρευνα θα πρέπει να γίνει για όλους τους πληρωμένους πληροφοριοδότες της αστυνομίας» και πως ο ίδιος με χαρά θα καταθέσει στο Royal Commission αν του ζητηθεί.

Print Friendly, PDF & Email