«Παραποίηση των γεγονότων» λέει η Αλβανία για την απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών

Τίρανα.- «Έκπληκτη» δηλώνει η Αλβανία για την αντίδραση της Ελλάδας στο σχέδιο απαλλοτρίωσης και τουριστικής αξιοποίησης ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα.

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί μάλιστα την ελληνική πλευρά για «παραποίηση των γεγονότων», υποστηρίζοντας πως η επίμαχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου των Τιράνων αποσκοπεί στην «ταυτοποίηση» περιοχών που μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικά και υπάγονται σε καθεστώς «κρατικής ιδιοκτησίας».

Το αλβανικό ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει πάντως ότι αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάθε πολίτης που αισθάνεται αδικημένος μπορεί να προσφύγει την Δικαιοσύνη.

«Καλούμε την ελληνική πλευρά για αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων και της αλήθειας», αναφέρει η ανακοίνωση, για να προσθέσει πως τα Τίρανα «ήταν και παραμένουν προσηλωμένα» στην προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Η Αθήνα πάντως είχε καταγγείλει «καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».

«Οι αλβανικές Αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Το Έθνος, ο Έντι Ράμα υπέστη οδυνηρή ήττα στην προσπάθειά του να προχωρήσει στα σχέδια απαλλοτριώσεων. Κάλεσε τους πρέσβεις Ε.Ε., ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών στην Αλβανία για να τους ενημερώσει για το θέμα, ωστόσο εκείνοι πήραν θέσεις που ευνοούν τους Έλληνες της Χειμάρρας.

Για το ζήτημα έστειλε επιστολή στην Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.