Αθήνα.- Με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ξεκίνησε το πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην Αθήνα. Την Άνγκελα Μέρκελ συνόδευσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος αρνήθηκε να της κρατήσουν ομπρέλα, παρά τη βροχή που έπεφτε.

Στη συνέχεια έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις 14:00, θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι. Η κα. Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα η Γερμανίδα Καγκελάριος συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το βράδυ ακολούθησε δείπνο στο εστιατόριο “ΠΑΝΟΡΑΜΑ”, το οποίο βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά, με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και τα νότια προάστια.
Παυλόπουλος σε Μέρκελ: Πάγια θέση της Ελλάδας οι γερμανικές αποζημιώσεις

Κατά την υποδοχή της κ. Μέρκελ, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ήδη από το 2016 διαλύθηκαν κάποιες παρανοήσεις για την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην ΕΕ. Έκτοτε ακολουθήσαμε την ευρωπαϊκή πορεία, κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν μπορούσαν να μας αποδοθούν. Η Γερμανία και εσείς στηρίξατε την Ελλάδα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό που κάνατε ήταν καλό και για τη Γερμανία και τόνωσε το δικό σας ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ. Ακόμη και τώρα στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζετε τη συνοχή της ΕΕ και της Ευρωζώνης, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων λέγοντας ότι οι ελληνικές απαιτήσεις είναι νομικώς ενεργές και θα διευθετηθούν στα διεθνή δικαστήρια. Μίλησε ακόμη για την κρίσιμη συγκυρία των ευρωεκλογών καθώς κινδυνεύει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από φαινόμενα λαϊκισμού.

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές. Οι συνομιλίες χθες με τον Πρωθυπουργό το απέδειξαν. Συζητήσατε όλα εκείνα που έπρεπε να συζητηθούν… Μένω μόνο στην πάγια θέση της Ελλάδας που σας είναι γνωστή σχετικά με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, που θεωρούμε εμείς οι Έλληνες ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και πρέπει να λυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστικό φόρουμ με βάση τον διεθνή και τον ευρωπαϊκό μας νομικό πολιτισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε τρεις πυλώνες.

Μέρκελ: Ελπίζουμε η οικονομική ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν εξελιχθεί και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον η Ελλάδα όχι μόνο να παραμείνει, αλλά να είναι και ισχυρό μέλος της ΕΕ, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόσθεσε ότι: “Χαιρόμαστε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα και ξεκινά μία νέα φάση που θα στηρίξουμε, σε οικονομικό επίπεδο. Ελπίζουμε η οικονομική ανάπτυξη να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες. Θα αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις της Ευρώπης”.

Print Friendly, PDF & Email