Θρίλερ στην ΠΓΔΜ – «Παζάρια» Ζάεφ με τους Αλβανούς βουλευτές

Σκόπια.- Αργά σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται ότι χθες δεν ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, καθώς φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη ζυμώσεις, προκειμένου να πειστούν οι Αλβανοί βουλευτές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «FAKTOR» και άλλα ΜΜΕ, οι οκτώ βουλευτές του VMRO που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος στις 19 Οκτωβρίου, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη οριακής πλειοψηφίας δύο τρίτων, τόνιζαν ότι ο προσδιορισμός της υπηκοότητας ως «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» προβλέπεται από την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποιούν ότι τυχόν αποδοχή των αιτημάτων του BESA από την κυβέρνηση, θα σημαίνει την άρση της δικής τους υποστήριξης στις συνταγματικές τροπολογίες.

Οι Αλβανοί βουλευτές ζητούσαν την αλλαγή του άρθρου του προτεινόμενου Συνταγματικού Νόμου που προσδιορίζει την υπηκοότητα ως «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και προτείνουν τον προσδιορισμό της υπηκοότητας ως «υπηκοότητα της Μακεδονίας/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, το αλβανικό κόμμα BESA αποδέχεται ως εναλλακτική λύση να παραμείνει η υπηκοότητα «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά αυτό να ισχύει μόνο για τους σλαβικής καταγωγής πολίτες της χώρας, ενώ για τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες (Αλβανοί, Σέρβοι, κλπ) να αναγράφεται μόνο «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι το BESA θέτει την αποδοχή των προτάσεών του ως όρο προκειμένου να στηρίξει τις αλλαγές στο Σύνταγμα κατά την τελική φάση της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.