Σε αχαρτογράφητα νερά η Βενεζουέλα, κρίσιμες οι επόμενες ώρες για Μαδούρο

Σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Βενεζουέλα, αφότου ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γουαϊδό αυτό-ανακυρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και αναγνωρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τουλάχιστον επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η κίνηση Γουαϊδό είναι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση στην σταδιοδρομία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διαμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία και στηρίζεται από την Κούβα, την Βολιβία, το Μεξικό και την Τουρκία.

Ασαφής είναι για την ώρα η θέση της Ρωσίας και της Κίνας, που αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους της Βενεζουέλας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε αξιόπιστες εκλογές και την επαναφορά των νομοθετικών εξουσιών της Εθνοσυνέλευσης, την οποία έχει παροπλίσει το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο.

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από σκληρές οδομαχίες ανάμεσα σε διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και στις δυνάμεις ασφαλείας, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον επτά έως 14 νεκρούς.

Ημέρες αποφάσεων\Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες καθώς θα φανεί ποια πλευρά υπερέχει, με τον κ. Γουαϊδό να μην έχει ανακοινώσει τι προτίθεται να πράξει τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι κινδυνεύει με σύλληψη.

Ο κ. Μαδούρο έχει διατάξει διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον και την αποχώρηση αμερικανών διπλωματών από την Βενεζουέλα, όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως δεν θα υπακούσει καθώς δεν αναγνωρίζει τον «τσαβίστα» ηγέτη.

Ο κ. Γουαϊδό από την πλευρά του έστειλε ανοιχτή επιστολή σε ξένες πρεσβείες ζητώντας τους να μην δεχτούν εντολές περί απελάσεων, επιχειρώντας να εντείνει την πίεση που δέχεται το καθεστώς από την διεθνή κοινότητα.

Κομβικής σημασίας θα είναι η θέση που θα πάρουν οι ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναλάβει και την διαχείριση κρατικών υπηρεσιών εν μέσω της βαθιάς οικονομικής και συναλλαγματικής κρίσης που μαστίζει την Βενεζουέλα την τελευταία τετραετία.

Έως τώρα ο υπουργός Άμυνας και στρατιωτικοί διοικητές δηλώνουν πίστη στον κ. Μαδούρο, παρά τις διαβεβαιώσεις Γουαϊδό πως θα αμνηστεύσει όσους στραφούν κατά του καθεστώτος, εφόσον δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του λαού στο παρελθόν.

Πηγή: skai.gr