Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους του Καράκας, είτε αξιώνοντας από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραδώσει την εξουσία στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊντο είτε για να γιορτάσουν την 20η επέτειο από τη «μπολιβαριανή επανάσταση» και να διατρανώσουν τη στήριξή τους στον Μαδούρο, ο οποίος μάλιστα δήλωσε θετικός στην πρόωρη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Όχι όμως και προεδρικών εκλογών.

Αμφότερες οι συγκεντρώσεις ήταν ογκώδεις ενώ το κλίμα και οι εικόνες αποτυπώνουν τον βαθύ διχασμό που υπάρχει στη χώρα.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Γκουαϊντο, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, συγκεντρώθηκαν σε πέντε σημεία στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την έδρα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνοικία Λας Μερσέδες.

Κάλεσμα στο στρατό από τον Γκουαϊντο

«Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!» φώναζε το πλήθος, χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, ενώ στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές αναγράφονταν συνθήματα όπως «Οι Βενεζουελάνοι πεθαίνουν από την πείνα ελλείψει τροφίμων και φαρμάκων: Μαδούρο, δολοφόνε!».

ο Χουάν Γκουαϊντο ανακοίνωσε ενώπιον των διαδηλωτών την άφιξη, εντός των επόμενων ημερών, ανθρωπιστικής βοήθειας στα σύνορα με την Κολομβία, με τη Βραζιλία και σε ένα «νησί της Καραϊβικής», ζητώντας από τον στρατό να επιτρέψει την είσοδό της.

«Ανακοινώνουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Έχουμε ήδη τρία κέντρα για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας: στην Κουκουτά (Κολομβία), και υπάρχουν κι άλλα δύο, το ένα στη Βραζιλία και άλλο ένα σε ένα νησί της Καραϊβικής» σημείωσε ο ίδιος ενώπιον του πλήθους στο Καράκας.

Και κατέληξε λέγοτνας «Εσύ, στρατιώτη (…), θα έχεις στα χέρια σου την απόφαση» να επιτρέψεις την είσοδο της, πρόσθεσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Και όσοι στηρίζουν τον Μαδούρο

Η επιλογή της ημερομηνίας για τις κινητοποιήσεις τους δεν ήταν τυχαία, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη «μπολιβαριανή επανάσταση».

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Μαδούρο, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Μπολίβαρ, στην καρδιά του Καράκας, για να γιορτάσουν αυτήν την επέτειο.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε φυσικά ο Νικολά Μαδούρο ενώ το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο φώναζε συνθήματα υπέρ του αλλά και συνθήματα με την μπολιβαριανή επανάσταση και τον Ούγκο Τσάβες.

Πολλά πλακάτ και συνθήματα αφορούσαν όμως και τις ξένες δυνάμεις που επεμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας και τα περισσότερα ήταν κατά των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ το πρόσωπο του οποίου φιγουράριζε σε πανό και σε στολές ή μάσκες που φορούσαν διαδηλωτές. H εικόνα του Τραμπ όμως κυριαρχούσε και στο αντίπαλο στρατόπεδο, για τη στήριξη που παρέχει στο αυτο- ανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας.

huffingtonpost.com

Print Friendly, PDF & Email