Εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα στην Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Σταθάκειο Κέντρο της Αστόριας το μεσημέρι της Κυριακής, 10ης Μαρτίου 2019, είχε βάλει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τους δασκάλους, τους γονείς, τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και τους μαθητές της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών Αμερικής και του Τμήμα Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.

Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση που έχει ως στόχο τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας και την επιβράβευση των προσπαθειών των δασκάλων των γονέων, των εκπαιδευτικών, των εκπροσώπων των κοινοτήτων και των υποστηρικτών και ευεργετών της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Αμερικής.

Οι διοργανωτές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια τίμησαν μια προσωπικότητα από κάθε παράγοντα της ελληνικής παιδείας και συγκεκριμένα τον π. Ιωάννη Αντωνόπουλο εκ μέρους των κληρικών, την  εκπαιδευτικό – πρόεδρο του οργανισμού «Ελληνική Παιδεία Αμερικής» Βασιλική Φιλιώτη, εκ μέρους των εκπαιδευτικών, τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Δρ. Γεώργιο Τσιούλια, εκ μέρους των γονέων και τον Σταύρο Χαβιάρα, εκ μέρους των υποστηρικτών της ελληνικής παιδείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, Ιερόθεος, η πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ, Νικόλ Μαλλιωτάκη, η Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Λάνα Ζωχιού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως, Πέτρος Γαλάτουλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς», Δημοσθένης Τριανταφύλλου και ο ευεργέτης του Σχολείου και της κοινότητας του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, Στυλιανός Ζερβούδης.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη αναφέρθηκε στους στόχους και στην προσφορά της Ομοσπονδίας και εστίασε την προσοχή της στην υποστήριξη του έργου για την έκδοση των νέων βιβλίων της Αρχιεπισκοπής, στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνουν σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας σε όλη την επικράτεια, καθώς επίσης και στα θερινά προγράμματα που διοργανώνουν στην Κύπρο σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ακαδημία της Κύπρου.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην υποστήριξη που παρέχουν στα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, καθώς επίσης και στα σχολεία τσάρτερ, τα οποία, όπως επεσήμανε, προετοιμάζουν τη νέα γενιά των φιλελλήνων της Αμερικής.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων των Εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και για τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε στους τιμώμενους και τόνισε ότι αν και επαγγελματικά ανήκουν σε διαφορετικούς τομείς, εν τούτοις τους ενώνει το πάθος για την ελληνική παιδεία, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

Ο διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος αναφέρθηκε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής γλώσσας και τόνισε ότι βάσει της  αποφάσεως των Ηνωμένων Εθνών εορτάζεται  κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου.

«Μιλάμε για μια γλώσσα η οποία έχει συνέχεια, δεν διακόπηκε ποτέ. Είναι η γλώσσα του Ευαγγελίου, των υμνωδών, είναι η γλώσσα που τραγούδησε ο Όμηρος, η γλώσσα που έπλεξε ο Περικλής ως γλώσσα της δημοκρατίας και γεννήθηκε η δημοκρατία στην Αθήνα. Αυτή τη γλώσσα που έχει αισθητική, μέτρο. Η ελληνική γλώσσα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα τραγούδι που βγαίνει από τα πέρατα της οικουμένης και έχει κάνει τη γλώσσα μας οικουμενική», επεσήμανε ο Δρ. Ευθυμιόπουλος.

Η Ελληνίδα Πρόξενος, κ. Λάνα Ζωχιού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας προς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους υποστηρικτές και ευεργέτες της ελληνικής παιδείας , καθώς επίσης και το θαυμασμό της για το έργο και τον αγώνα που κάνουν για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας αλλά και των σχολείων.

Αναφερόμενη στο ρόλο των εκπαιδευτικών επεσήμανε: «Ο Μέγας Αλέξανδρος έλεγε για το δάσκαλο του, τον Αριστοτέλη, “τη ζωή μου την οφείλω στον πατέρα μου αλλά την ποιότητα της ζωής μου την οφείλω στον δάσκαλο μου” ενώ ο Κωστής Παλαμάς έλεγε: «Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που αγωνίζονται για να χτίσουν της κοινωνίας το παλάτι».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρος Γαλάτουλας, ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, ο Επίσκοπος Ευκαρπίας Ιερόθεος καθώς επίσης και οι τιμώμενοι.

Η χορωδία του Ημερήσιου Σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν ερμήνευσε τραγούδια αφιερωμένα στο δάσκαλο και στην ελληνική γλώσσα, ενώ ο Παναγιώτης Κοκόλης ερμήνευσε μια μαντινάδα.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Γιάννα Κατσαγιώργη, ενώ τους ύμνους και άλλα τραγούδια ερμήνευσε η Άννα Τσουκαλά με τη συνοδεία του Γκρέγκορι Ποστ στο πιάνο.

 

πηγή:anamniseis.net