Brexit: Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο- Η επόμενη μέρα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι δεν θα είναι απλό το να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ήττα της στη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που έκλεισε για το Brexit.

Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, κυρίως λόγω της αντίστασης που πρόβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι στο τροποποιημένο κείμενο το οποίο προέκυψε από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την Ε.Ε.

Μετά τη νέα βαριά ήττα της, η Μέι δήλωσε ενώπιον των κοινοβουλευτικών ότι θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία, με αντικείμενο το εάν το ΗΒ θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, σήμερα Τετάρτη.

Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει και αυτή την πρόταση, θα διεξαχθεί τρίτη ψηφοφορία την Πέμπτη για το ενδεχόμενο να ζητηθεί η παράταση της διαπραγμάτευσης.

«Αλλά επιτρέψτε μου να είναι σαφής: η ψήφος υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία ή της παράτασης [των διαπραγματεύσεων] δεν επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.»

«Η Ε.Ε. θα θέλει να ξέρει τι εννοούμε να κάνουμε ζητώντας μια τέτοια παράταση. Τούτη η Βουλή θα πρέπει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Επιθυμεί να ακυρώσει [τη διαδικασία με βάση] το Άρθρο 50 [της Συνθήκης της Λισαβόνας];» απαίτησε να μάθει.

«Θέλει μήπως να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα; Ή θέλει να φύγουμε βάσει μιας συμφωνίας, αλλά όχι αυτής της συμφωνίας;» απαρίθμησε. «Αυτές είναι επιλογές που δεν ζηλεύεις αυτόν που καλείται να τις κάνει, αλλά μετά την απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο απόψε, πρέπει τώρα να εξεταστούν.»

Η Μέι επέμεινε ότι η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε παραμένει «η καλύτερη και η μοναδική που είναι διαθέσιμη».

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι εάν η Βρετανία υποβάλει «αιτιολογημένο αίτημα» για την παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι 27 «είναι διατεθειμένοι να το εξετάσουν και να αποφασίσουν με ομοφωνία».

Τα εναπομείναντα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. «θα αποφασίσουν δίνοντας την προτεραιότητα στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης», πρόσθεσε.

Ο Eυρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως η Ε.Ε. «έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης» και πλέον «το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνο στο ΗΒ», πριν προσθέσει ότι «οι προετοιμασίες μας για [το ενδεχόμενο το Brexit να γίνει] χωρίς συμφωνία είναι τώρα σημαντικότερες παρά ποτέ».

Η Μέι επίσης ανήγγειλε ότι η κυβέρνησή της σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα εντός της ημέρας «βασικές πολιτικές» για την περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Πηγή: skai.gr