Οταν ο Τσίπρας ζητούσε ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ από την Εθνική [έγγραφα]

Η εισαγγελική δίωξη κατά 120 περίπου τραπεζικών στελεχών για τα δάνεια των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 2005-2011, εξαίρεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με την αιτιολογία ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται κανονικά.

Ο χρόνος που έγιναν οι διώξεις εξυπηρετεί καταφανώς πολιτικές σκοπιμότητες, λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες για ευρωεκλογές και αυτοδιοίκηση (τουλάχιστον).

Είναι απορίας άξιον ωστόσο, ότι στο πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη  εγκαλούνται τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το γεγονός πως οι επίμαχες δανειοδοτήσεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν χωρίς καμία εξασφάλιση για τις τράπεζες αφού η μοναδική εγγύηση που ελάμβαναν ήταν μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων βασιζόμενες στα εκλογικά ποσοστά τους. Κατά την εκτίμηση του κ. Καλούδη που ουσιαστικά γίνεται δεκτή από την Οικονομική Εισαγγελία καθώς ζητά την άσκηση ποινικών διώξεων, για τις πιστώσεις αυτές στα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφάλιση μία μελλοντική χρηματοδότηση στηριζόμενη στον αστάθμητο παράγοντα της εκλογικής δύναμης του δανειζόμενου.

Οπως προκύπτει όμως από τα έγγραφα που εξασφάλισε και αποκαλύπτει το iefimerida.gr το ίδιο ακριβώς έπραξε και ο ΣΥΡΙΖΑ: Μόλις το 2017 ζητούσε ρυθμίσεις από την Εθνική Τράπεζα με βάση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις από το 2019-2023!

Και όχι μόνον αυτό. Το 2010, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ως εκπρόσωπος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (όπως ονομάζονταν τότε) ζητούσε νέα δάνεια απαιτώντας μάλιστα να μην προσδιορίζονται «αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια».

Τσίπρας σε ΕΤΕ: «Θέλουμε ρύθμιση χωρίς αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια»

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2010, ο πρόεδρος του (τότε) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας, σε επιστολή του προς τον τότε πρόεδρου του ΔΣ της Εθνικής κ. Βασίλη Ράπανο έθετε δύο αιτήματα: «Αντιμετωπίζουμε αδυναμία εξυπηρέτησης συσσωρευμένων οικονομικών αναγκών μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός. Οι ανάγκες αυτές που αφορούν μισθολογικές δαπάνες και λοιπά λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό ζητούμε να μας χορηγηθεί από την Ε.Τ ως δάνειο».

Το δεύτερο αίτημα συνδέεται με την προσπάθεια μιας μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του συνολικού δανεισμού μας. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τουλάχιστον για μια δεκαετία δανειζόταν όταν ήταν απολύτως αναγκαίο από την Ε.Τ. με την οποία διατηρούσε αποκλειστική σχέση, ποσά κάτω από τα έσοδά του και τα επέστρεφε εντός έτους. Η σχέση αυτή διαταράχθηκε από εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες λόγω των διπλών εκλογών του 2009 και από την καθίζηση της κρατικής χρηματοδότησης του 2010».

Ο Αλ. Τσίπρας επιζητά «ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την αποπληρωμή του χρέους με την διαμόρφωση σταθερών κανόνων και υποχρεώσεων»

«Μας είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας, απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια» καταλήγει.

Δείτε την επιστολή Τσίπρα στον Πρόεδρο της Εθνικής Β. Ράπανο στις 16.12.2010:

Η νέα σύμβαση του 2017: Ρύθμιση με εγγυήσεις μελλοντικές επιχορηγήσεις ως το 2023!

Στις 24 Νοεμβρίου 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως μετονομάσθηκε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) τον οποίο εκπροσωπεί ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει πρόσθεση πράξη στη σύμβαση της Εθνικής Τράπεζας η οποία προβλέπει τα εξής:

Εχοντας λάβει από το 2016 συνολικά δάνεια ύψους 10 εκατ. ευρώ, χρωστά 1 εκατ. ευρώ. συμφωνεί να αποπληρώνει με δόσεις το χρέος με επιτόκιο 4% και ως εγγύηση προβάλλεται η υποθήκη του κτιρίου της Κουμουνδούρου και η… μελλοντική ετήσια κρατική επιχορήγηση του κόμματος από το 2019-2023! Ο,τι ακριβώς δηλαδή έκαναν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ: Η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση -Δεν πείθει κανέναν

Η ΝΔ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τις διώξεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι τα εν λόγω δάνεια κρίθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στήνει την τελευταία της παράσταση», αλλά «δεν πείθει κανέναν» όπως τονίζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες όμως έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό».

Παράλληλα, πηγές της Πειραιώς σημείωναν πως οι Δανειακές υποχρεώσεις ΝΔ προς τις τράπεζες έχουν ως εξής:

  • 2001: 39.577.437
  • 2006: 72.370.484
  • 2009: 106.245.617
  • 2011: 132.284.034

Το 2010 έγινε ρύθμιση με τις τράπεζες με εκχώρηση την ετήσιων κρατικών επιχορηγήσεων μια πρακτική όλων των κομμάτων μη εξαιρουμένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον ότι το 2011 το επιτόκιο δανεισμού εκτινάχθηκε από 2,5% στο 8.5% και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν λόγω κρίσης κατά 80%.

ΠΑΣΟΚ: Γκεμπελική τακτική σπίλωσης από ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του iefimerida.gr διερωτάται γιατί εξαιρείται από την έρευνα ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε «η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)». Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ» λέει η Χ. Τρικούπη.

Παράλληλα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων».

«Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.

Και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: «Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν. Έχουν ήδη τελειώσει…».

Πηγή:  iefimerida.gr