Μαραθώνια απολογία Λυκουρέζου στον ανακριτή-Τι υποστηρίζει

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 18:30 η μαραθώνια απολογία του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που διήρκσε έξι ολόκληρες ώρες.

Ο γνωστός ποινικολόγος θεωρεί αδιανόητη την κατηγορία της ένταξης του σε εγκληματική οργάνωση, αντικρούοντας τις μαρτυρικές καταθέσεις και αρνούμενος το σύνολο των κατηγοριών.

Ειδικότερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος σχετικά με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι αναγορεύεται σε αξιόπιστο μάρτυρα ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές από τα δικαστήρια, μία για την υπόθεση της Energa και μία για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Όσο για τις καταθέσεις δικηγόρων που κάνουν λόγο, ότι ο ίδιος (σ.σ. ο Λυκουρέζος) ζήτησε χρήματα από τον Φλώρο για να βελτιώσει τη στάση του απέναντί του ο δικηγόρος Γιώργος Αντωνόπουλος, στο υπόμνημα του ο γνωστός ποινικολόγος, αναφέρει, ότι τα λεγόμενά τους βασίζονται σε επίκληση διηγήσεων του αείμνηστου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ο οποίος δεν ζει πια για να τα επιβεβαιώσει.

«Αν και όλοι φέρονται να γνωρίζουν εδώ και 5 χρόνια τις φερόμενες ως οικονομικές αξιώσεις μου, κανείς εξ αυτών δεν τις είχε καταγγείλει στις αρχές στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαδικασίας» επισημαίνει με νόημα στο υπόμνημά του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Και συνεχίζει: «Υπερβαίνει τα όρια της λογικής η εναλλαγή των ρόλων του θύτη και του θύματος μεταξύ του Αριστείδη Φλώρου και του Γεωργίου Αντωνόπουλου».

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του με την απόδοση της κατηγορίας της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και μάλιστα από το 2014, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος απαντά ότι η άρση απορρήτου των συνδιαλέξεων άρχισε στις 2 Ιανουαρίου2019 και από τα στοιχεία φαίνεται, ότι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Αντωνόπουλου και Λεκοτσάι είναι στις 14 Ιανουαρίου του 2019. Συνεπώς πως εντάσσεται ο ίδιος σε εγκληματική οργάνωση από το 2014;

«Αδιανόητο, τονίζει μεταξύ άλλων, ένας άνθρωπος του δικού μου επιπέδου  και της δικής μου διαδρομής, να έχω (κατα) δεχθεί να ενταχθώ ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διευθύνεται από αλλοδαπό κατάδικο για ειδεχθή εγκλήματα, για ένα εκ των οποίων είχα απόλυτη γνώση, ως πληρεξούσιος δικηγόρος πολιτικής αγωγής του Γιώργου Αντωνόπουλου».

Και συνεχίζει: «Δεν νοείται ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, από τη στιγμή που δεν γνωρίζω κανένα από τα μέλη αυτής, ούτε επικοινωνούσα ή συνομιλούσα μαζί τους, σχεδιάζοντας κάτι το μεμπτό και παράνομο».

Σημειώνει δε, εκτός των άλλων, ότι η κατηγορία σε βάρος του είναι απολύτως αόριστη και επικαλείται το γεγονός, ότι κανείς εκ των φερομένων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης δεν τον αναγνωρίζει ή τον εντάσσει σε εγκληματική ομάδα που την χαρακτηρίζει «αόρατη».

Για την απόπειρα εκβίασης

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που του αποδίδεται για απόπειρα εκβίασης σε βάρος του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, στο υπόμνημά του ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος επικαλείται σειρά επιχειρημάτων για να υποστηρίξει ότι η κατηγορία σε βάρος του δεν στέκει.

Ειδικότερα επικαλείται:

-Την απουσία τηλεφωνικής του  επικοινωνίας με τον Αριστείδη Φλώρο, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία.

-Το ότι ουδέποτε τον επισκέφτηκε στη φυλακή, γεγονός που προκύπτει από τα επισκεπτήρια των φυλακών.

-Ο ισχυρισμός του Αριστείδη Φλώρου, ότι κινδύνευε η ζωή του στη φυλακή αν καταδικάζονταν σε πρώτο βαθμό για την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, κατά τον κ. Λυκουρέζο δεν ευσταθεί, αφού ο 39χρονος επιχειρηματίας  ήταν ήδη έγκλειστος για την Energa.

«Ουσιαστικά καλούμαι», επισημαίνει μεταξύ άλλων, «να απολογηθώ για καταθέσεις ενός κατάδικου, η συμπεριφορά του οποίου έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία, είχε δε ως συνέπεια την δολοφονία ενός εκλεκτού συναδέλφου και την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον ενός άλλου».

Συμπερασματικά επισημαίνει: «Καμία απολύτως σχέση δεν είχα ή έχω με εγκληματικές οργανώσεις με εγκληματικές συμπράξεις και δη με αγνώστους και φυσικά ουδέποτε μετήλθαν απειλών ή βίας ή άλλων παράνομων συμπεριφορών για την απόσπαση χρημάτων».

Πηγή: skai.gr