Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι είναι πιθανός ο πόλεμος μεταξύ κρατών της Ε.Ε.

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η Ε.Ε. είναι πιθανό να καταρρεύσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια παρά την στήριξη που δείχνουν οι πολίτες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι είναι πιθανός ο πόλεμος μεταξύ κρατών της Ε.Ε. Σύμφωνα με έρευνα της «δεξαμενής σκέψης» (think tank) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις (ECFR), στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Σλοβακία, την Ρουμανία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Πολωνία η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι είναι μία «ρεαλιστική πιθανότητα» η κατάρρευση της Ε.Ε. τα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γαλλία το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η Ε.Ε. θα διαλυθεί μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια φτάνει στο 58%. Την ίδια απάντηση δίνει το 57% των πολιτών στην Πολωνία, το 57% στην Ιταλία, το 50% στη Γερμανία και το 40% στην Ισπανία.

Τα στοιχεία για την πιθανότητα ενός νέου ευρωπαϊκού πολέμου σοκάρουν. Το 28%, δηλαδή 3 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες, πιστεύουν ότι είναι ρεαλιστικά πιθανό να υπάρξει μία στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 50% για τους νεότερους ψηφοφόρους και κυρίως ανθρώπους που δήλωσαν ότι θα απέχουν από τις ευρωπαϊκές εκλογές ή θα ψηφίσουν ακροδεξιά κόμματα. Σχεδόν το 46% των οπαδών ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν και το 41% της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD) πιστεύουν ότι είναι πιθανή μία ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη.

Η έρευνα εντόπισε ότι υπάρχει μία σοβαρή αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες και με τις απόψεις τους για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα παραμένει πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους.

Στην ερώτηση ποια θα είναι οι μεγαλύτερες απώλειες που θα δεχθούν οι πολίτες σε μία ενδεχόμενη κατάρρευση της Ε.Ε. η πλειονότητα απάντησε ότι θα χαθούν τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς, όπως η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων στα κράτη – μέλη. Ως δεύτερη σημαντικότερη απώλεια οι Ευρωπαίοι θεωρούν την ικανότητα της Ε.Ε. να ενεργεί ως ένας παγκόσμιος παίκτης στην γεωπολιτική σκηνή που μονοπωλούν δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.  Λιγότεροι έδειξαν ενδιαφέρον για την απώλεια του ευρώ.

Η έρευνα διεξήχθη από το YouGov με την συνεργασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις (ECFR) σε 60.000 ψηφοφόρους από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου σε 14 χώρες και συγκεκριμένα, την Αυστρία, την Τσεχία, την Δανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία, την Ισπανία και την Σουηδία.

Πηγή: skai.gr