Γιατί η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και τη μάχη των βουλευτικών εκλογών

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η καθαρή –και με διαφορά που αγγίζει τις 10 μονάδες-  νίκη της Νέας Δημοκρατίας, στις Ευρωεκλογές,  όσο, όμως,  και η επικράτηση στις Δημοτικές, Περιφερειακές και Κοινοτικές, υπήρξε καταλυτική των πολιτικών εξελίξεων.

Υποχρέωσε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει –μετά τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής- από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η εξέλιξη αυτή, απότοκος του διλήμματος που  έθεσε ο Πρωθυπουργός στους ψηφοφόρους (ή δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης στα ανακουφιστικά μέτρα και το Πρόγραμμά μου  ή καταψηφίζετε οπότε δημιουργείται νέο πολιτικό τοπίο)  αιφνιδίασε τόσο το ΣΥΡΙΖΑ όσο και την νικήτρια των εκλογών Νέα Δημοκρατία. Διότι είναι η πρώτη φορά που ο λαός  έστειλε ένα τόσο ξεκάθαρο μήνυμα, με τόσους πολλούς και διαφορετικούς αποδέκτες.

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν επιδοκιμάζει ούτε την πολιτική «εξαγοράς» της τελευταίας στιγμής, ούτε την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους γείτονες  χωρίς την συγκατάθεσή του.

Αυτά ήταν τα δύο κρίσιμα θέματα που τέθηκαν στην κρίση του ελληνικού λαού, μια και θέματα που αφορούν την Ευρώπη και το μέλλον της δεν συζητήθηκαν ούτε στο περιθώριο της κατά τα λοιπά «Ευρωεκλογής»…

Έτσι, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ο Αλέξης Τσίπρας, και ενώ όλες τις προηγούμενες ώρες, μετά τις εκλογές,  από τα «παράθυρα» των τηλεοπτικών σταθμών προσπαθούσαν να διαχειριστούν μιά “ευτυχή ήττα” και να πείσουν οι βουλευτές και υπουργοί του, ότι τίποτε δεν θα αλλάξει, υποχρεώθηκε να συρθεί στην παγίδα που ο ίδιος έστησε και πέφτοντας  μέσα, με εκκωφαντικό θόρυβο, να πάει σε πρόωρες εκλογές τον προσεχή Ιούνιο.

Προσδοκά, τώρα, μέσα στην προεκλογική περίοδο να πείσει τους ψηφοφόρους γι αυτό που  δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να τους πείσει.  Να μην επαναφέρουν την «κακιά» δεξιά στην εξουσία και να στηρίξουν το «φιλολαϊκό» ΣΥΡΙΖΑ…

Ο χάρτης της Ελλάδος που βάφτηκε μπλε, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου έπεσαν ακόμη και κάτω του 11%, η απώλεια σχεδόν όλων των Περιφερειών, η ήττα σε επίπεδο Δημάρχων,  αποτελούν τα αδιάψευστα στοιχεία της ανάγκης του Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει καταφύγιο -καταφυγή στις πρόωρες εθνικές εκλογές, οι οποίες σε τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξουν το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Ζητούμενο, τώρα, για το ΣΥΡΙΖΑ είναι το να μπορέσει να κρατηθεί γύρω στο 23-24% ώστε να παραμείνει ο δεύτερος  πόλος στο πολιτικό σκηνικό. Στόχος όχι εύκολα επιτεύξιμος αφού η ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ (περίπου στο 7%) σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση της Χρυσής Αυγής (το 5,5%), με την «εξαφάνιση» των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Ποταμιού, ενδέχεται να  αλλοιώσουν τον πολιτικό χάρτη προσδίδοντας μία νέα δυναμική στο Κίνημα Αλλαγής.

Όπως και να έχει το πράγμα, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να χάσει τη νέα μάχη –των εθνικών εκλογών-  που αναμένεται για τις 30 Ιουνίου, εάν φυσικά συγκατατεθεί σ΄ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και δεν θα την χάσει, όχι μόνο επειδή απέκτησε χθες «τον αέρα του νικητή», αλλά και διότι το Πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, είναι ρεαλιστικότερο εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος βλέπει πλέον την ανάκαμψη της Οικονομίας  «υπέρ των πολλών», αποκλειστικά στην φορολογική  αφαίμαξη «των ολίγων»…