Νέα επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα με αφορμή τους μουφτήδες της Θράκης

Παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα καταγγέλλει η Τουρκία με αφορμή τις μουφτείες της Θράκης, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εξετάσει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την τουρκική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι κατήγγειλε πως οι διοικητικές ρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση «έχουν ξεκάθαρα στόχο» την «καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας» των μουφτήδων μέσω της υπαγωγής τους σε κρατικές δομές.

Το καινούργιο πλαίσιο καταργεί την υποχρεωτικότητα της σαρία στην τακτοποίηση οικογενειακών υποθέσεων, επιτρέποντας την χρήση του αστικού κώδικα σε διαζύγια και κληρονομιές. Οι μουφτήδες διορίζονται από το ελληνικό κράτος, δίχως να αναγνωρίζονται οι αντι-μουφτήδες που «εκλέγει» η μουσουλμανική μειονότητα.

Ο κ. Ακσόι υποστηρίζει
πως οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι οι προθέσεις της Αθήνας για τους μουσουλμάνους της Θράκης «απέχουν πολύ από το καλό». Επιμένει δε στον όρο «τουρκική μειονότητα», παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τρεις διαφορετικές συνιστώσες στην κοινότητα της Θράκης.

Καλεί εκ νέου την Αθήνα να αναγνωρίσει τους αντι-μουφτήδες, χαρακτηρίζοντας παράνομο τον διορισμό των κανονικών μουφτήδων.

Η Συνθήκη της Λωζάννης εγγυάται αμοιβαιότητα όσον αφορά τα δικαιώματα και τις προστασίες που απολαμβάνουν οι μειονότητες στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ορίζει, μεταξύ άλλων, πως οι θρησκευτικές μειονότητες δικαιούνται ισονομία και ισοπολιτεία στον έλεγχο θρησκευτικών ή κοινωνικών ιδρυμάτων, αν και δεν κάνει ρητές αναφορές σε εκλογή μουφτήδων ή στις αρμοδιότητες θρησκευτικών αξιωματούχων.

Ο κ. Ακσόι υποστηρίζει πως η ελληνική νομοθεσία «επιδεινώνει το ήδη αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας», τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καλούμε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς όπως και θεσμούς της ΕΕ να παρακολουθήσουν την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και να διενεργήσουν αμερόληπτες έρευνες για τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πανανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει.

Πηγή: skai.gr