Άγκυρα: Να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις ο Τσίπρας και να εγκαταλείψει τη γλώσσα των απειλών

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ να παίρνει την σκυτάλη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τσελίκ, μάλιστα, προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να «αφήσει τις κούφιες δηλώσεις», τόνισε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις.

«Η στάση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας δυστυχώς είναι λάθος. Στην απάντησή του σήμερα είπε ότι «μιλάμε με βάση το διεθνές δίκαιο». Από άποψη διεθνούς δικαίου είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει δίκιο και ότι η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας έχουν άδικο. Χωρίς να θέλουν να μοιραστούν τίποτα, επιθυμούν μονομερώς μαζί με τους Ελληνοκυπρίους να βάλουν χέρι στους υδρογονάνθρακες. Προειδοποιούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό: Να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις του τύπου «από τη στιγμή που ξεκίνησε γεώτρηση η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα». Η γλώσσα που χρησιμοποιείται πρέπει να δείχνει σεβασμό απέναντι στον πρόεδρό μας. Σε αυτές τις τελευταίες δηλώσεις η Ελλάδα δεν είναι μόνη, δίπλα της είναι η Ε.Ε. Γίνεται προσπάθεια να φέρουν την Τουρκία και την Ε.Ε. απέναντι. Η Ε.Ε. έκανε πολύ μεγάλο λάθος να αναγνωρίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και να την εντάξει χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό. Σε αυτή τη διαδικασία έχει μερίδιο ευθύνης και η Ε.Ε. στην αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα», ανέφερε ο Τσελίκ.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να εγκαταλείψει τη γλώσσα των απειλών απέναντι στην Τουρκία με επιχειρήματα περί διεθνούς δικαίου που δεν μπορεί να στηρίξει. Για την Τουρκία η γειτονία και η φιλία είναι σημαντική, αλλά στην περίπτωση που αυτές δεν γίνονται σεβαστές, δεν θα επιτρέψει καμία απειλή. Είναι μια χώρα που σε καμιά περίπτωση δεν θα το αφήσει αυτό αναπάντητο. Εάν θέλουν να επικρατεί το δίκαιο, πρέπει η Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτή την γλώσσα των απειλών και τη δημιουργία ντε φάκτο καταστάσεων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντας κόμματος στην Τουρκία και σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να χαλάσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αντί η Ε.Ε. να διορθώσει αυτό το λάθος της, μένει σιωπηλή απέναντι στην πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς να εκμεταλλεύεται τους θεσμούς της. Τώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να απειλήσει την Τουρκία μέσω της Ε.Ε. Αυτό πλέον, είναι μια στάση που ξεπερνά τα όρια και δεν μπορεί επ’ ουδενί να γίνει ανεκτή. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σαν να είναι ο αφέντης της Ε.Ε., δηλώνει ότι ξεκινά διαδικασία για να χαλάσουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.».

«Κάποιοι από την Ευρώπη εισηγούνται στην Τουρκία να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την υφαλοκρηπίδα της, τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ, τα δικαιώματά της ως εγγυήτρια δύναμη στη βόρεια Κύπρο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η υπόθεση δεν θα λυθεί έτσι. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν θα δώσει αξία σε τέτοιου είδους δηλώσεις και ότι θα δώσει μια ισχυρή απάντηση», πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για την στάση της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν.

«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις»

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις, ο Τσελίκ επεσήμανε: «Το γεωτρύπανό μας ο Πορθητής από το Μάιο βρίσκεται δυτικά της Κύπρου και εντός της υφαλοκρηπίδας μας και διεξάγει γεωτρήσεις. Στις 20 Ιουνίου το δεύτερό μας γεωτρύπανο ξεκίνησε κι αυτό να κατευθύνεται στην περιοχή. Θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην Καρπασία σε μια περιοχή που η ΤΔΒΚ έχει δώσει σχετική άδεια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου. Η Τουρκία με κανένα τρόπο δεν θα εγκαταλείψει ούτε τα δικά της τα δικαιώματά ούτε της ΤΔΒΚ».

«Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης»

«Η Ελλάδα παραβιάζει ανοιχτά τη συνθήκη της Λωζάνης, την ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Το διάταγμα που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, έχει στόχο την εθνικοποίηση των τουρκικών θρησκευτικών ιδρυμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Σε αυτό το διάταγμα γίνεται προσπάθεια, με τη διαδικασία της εθνικοποίησης, ο διορισμός των ιερωμένων στα τζαμιά, ο θεσμός και η λειτουργία των μουφτειών, καθώς και άλλα δικαιώματα της μειονότητας να υπάγονται στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Φυσικά μία τέτοια απόφαση από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουμε αντιδράσει σε αυτό, αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να προειδοποιήσει την Ελλάδα, τον πραγματικό παραβάτη του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών στάνταρτς, αλλά και η ίδια η Ελλάδα να σταματήσει αυτή την πολιτική», είπε ο Τσελίκ.

Ο Τσελίκ συνέχισε: «Η Ελλάδα πρέπει να εμπιστεύεται την Τουρκία στο θέμα της καλής γειτονίας, η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει την αξία της τουρκικής γειτονίας. Η χώρα που γνωρίζει καλύτερα από όλους πώς τη βοήθησε η Τουρκία στις πιο δύσκολες στιγμές της, και πώς, αντί να την εκμεταλλευτεί στις δύσκολες ώρες, πρόστρεξε σε βοήθεια, είναι η Ελλάδα».

Ο Τσελίκ καταλήγοντας κάλεσε την Ελλάδα να… λογικευτεί: «Περιμένουμε από την Ελλάδα και στο θέμα των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και στο θέμα του πώς αντιμετωπίζει την τουρκική μειονότητα να ακούσουμε μία γλώσσα πιο λογική, πιο ισορροπημένη, με σεβασμό στο δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μία γλώσσα που να αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας».