Ερντογάν: Ο Τραμπ είπε ότι δεν θα έχουμε κυρώσεις. Παραλαμβάνουμε S-400

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει το ζήτημα για την προμήθεια από την Τουρκία αντιαεροπορικών συστημάτων να επιλυθεί χωρίς να ζημιωθούν οι διμερείς σχέσεις, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σε δηλώσεις του στη σύνοδο των G-20 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «στο θέμα των κυρώσεων, ο κύριος Τραμπ στις σημερινές του δηλώσεις το ξεκαθάρισε και ακούσαμε από τον ίδιο πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Έχει σημασία πως από τη μία πλευρά αγοράζουμε S-400 όμως από τις ΗΠΑ αγοράζουμε αεροσκάφη Boeing. Αγοράζουμε 100 Boeing. Όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως με τις ΗΠΑ είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Μέσα σε αυτή τη συνεργασία όμως δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουν στα κυριαρχικά δικαιώματα μας.

Στο θέμα των F-35 έχουμε πληρώσει στις ΗΠΑ 1.4 δισεκατομμύρια δολάρια. Και δεν είμαστε αγοραστές αλλά συμπαραγωγοί. Ήδη παραλάβαμε 4 μαχητικά. Στόχος μας είναι να αγοράσουμε 116 F-35. Όμως οι ανακοινώσεις που έχουν κάνει κάποιοι κατώτεροι δεν συμβαδίζουν με τις δηλώσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος ( Τραμπ). Θεωρώ πως δεν μπορούν να υπάρχουν κυρώσεις ανάμεσα σε εταίρους».

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία διαφωνούν όσον αφορά την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, κάτι το οποίο όπως έχει προειδοποιήσει η Ουάσινγκτον θα πυροδοτήσει την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά των ΗΠΑ.

Η Τουρκία απορρίπτει μέχρι σήμερα τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά την συμφωνία με τη Ρωσία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, μετά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο πρόεδροι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, επισήμανε επίσης ότι ο Ερντογάν εξέφρασε ανησυχίες για ενέργειες των ΗΠΑ που μπορεί να ζημιώσουν την στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: skai.gr