Πάιατ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών

Ηχηρό μήνυμα υποστήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, έστειλε ο δραστήριος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Στο πλαίσιο της δεξίωσης που πραγματοποίησε στην πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα για τη 243η επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη σημασία τους για τους λαούς των δύο χωρών ενώ επανέλαβε πως οι δεσμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα είναι τώρα περισσότερο ισχυροί από κάθε άλλη φορά.

Ο αμερικανός πρέσβης εξήγησε ακόμη ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο περιφερειακό σύμμαχο ενώ ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας αποτελεί για τις ΗΠΑ έναν σημαντικό εταίρο αλλά και έναν υπερασπιστή των αξιών της Δύσης. Παράλληλα, ο αμερικανός πρέσβης εξήρε την ισχύ των δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η χώρα θα εκλέξει την πρώτη κυβέρνησή της μετά τα χρόνια της κρίσης.

Τζέφρι Πάιατ: «Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Αμερική!»

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε πως, ανεξάρτητα από την επιλογή του εκλογικού σώματος στις κάλπες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας. Μάλιστα, σε μία άκρως συμβολική κίνηση για τις σχέσεις των δύο λαών, ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης στη χώρα μας έκλεισε τον τοποθέτησή του λέγοντας: «Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η Αμερική!».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η σοπράνο Αναστασία Ζάννη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους και των δύο χωρών.

ΥΨΗΛΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Το «παρών» έδωσαν σημαντικά πρόσωπα από το πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και καλλιτεχνικό κόσμο.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μάκης Βορίδης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του κόμματος, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα που άπτονται του Συντάγματος, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος.

Από το ΚΙΝΑΛ παρευρέθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης.

Το «παρών» έδωσαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι αρχηγοί της Αστυνομίας, του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ, οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος και ο προκάτοχός του του Σίμος Αναστασόπουλος, του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης και η ιδρύτρια και πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Η 4η ΙΟΥΛΙΟΥ

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 4η Ιουλίου, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τη χώρα καθώς αποτελεί την επέτειο για τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, του 1776, και σηματοδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μετέπειτα ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα, την 4η Ιουλίου του 1776 η συνέλευση των Αμερικανών, με πρωταγωνιστές τον Τόμας Τζέφερσον, τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Τζον Άνταμς, ψήφισε στη Φιλαδέλφεια τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Η διακήρυξη προέβλεπε την ανεξαρτητοποίηση δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από τους Βρετανούς αλλά δεν ήταν αρκετή για να δώσει τέλος στον πόλεμο. Οι Βρετανοί επέμειναν στον πόλεμο στέλνοντας όλο και περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις με τους Αμερικανούς να κρατούν την επανάστασή τους. Η επίσημη λήξη των εχθροπραξιών ήρθε στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, όταν και υπεγράφη η Συνθήκη του Παρισίου, που προέβλεπε την παραχώρηση εδαφών από την Αγγλία.

Σε ό,τι αφορά τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, σήμερα αποτελεί εθνική αργία για τους αμερικανούς ενώ στις ΗΠΑ συνηθίζεται να γίνονται πολιτικές ομιλίες και τελετές αλλά και πιο χαλαροί εορτασμοί με πικ – νικ και συναυλίες.

 

πηγή:parapolitika.gr