Η «ακτινογραφία» της νέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Οι αποφάσεις Τσίπρα για την ηγετική ομάδα

Στην Πολιτική Γραμματεία – που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τη Δευτέρα – και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Τρίτης θα «κλειδώσουν» εκτός απροόπτου τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, οι επιλογές που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, τον εκπρόσωπο του κόμματος (πληροφορίες αναφέρουν πως η Έφη Αχτσιόγλου θα παραμείνει στη θέση της), αλλά και τους τομεάρχες, θα δείξουν πολλά σε σχέση με τον αέρα ανανέωσης που θέλει να δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σημασία που δίνει στην Προοδευτική Συμμαχία και τη διεύρυνσή της.

Μελετώντας την κοινοβουλευτική ομάδα γίνεται σαφές πως το σχήμα δεν έχει σε καμία περίπτωση τα ετερογενή χαρακτηριστικά που υπήρχαν κυρίως το 2012 και προκαλούσαν τριγμούς στο αντιπολιτευτικό έργο. Ο πρόεδρος του κόμματος επιθυμεί οι βουλευτές του, καθοδηγούμενοι από το προεδρείο της ΚΟ που συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να δώσουν δυναμικές και προγραμματικές μάχες σε όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η ΝΔ στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν είναι μέλος της ΚΟ. Την περίοδο 2012-2015 είχε ο οριστεί ο Κώστας Αθανασίου και από το 2015-2019 ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Κατά 59 βουλευτές είναι μειωμένη η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Από 145 η εκλογική δύναμη μειώθηκε στους 86 βουλευτές.

Είκοσι τρεις γυναίκες θα ορκιστούν στις 17 Ιουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τους 86 οι 31 δεν μετείχαν στις εργασίες της Ολομέλειας το 2015. Η μόνη που επανέρχεται από την ΚΟ του 2012 είναι η Ειρήνη Αγαθοπούλου. Σχεδόν 1 στους 3 είναι νέα πρόσωπα η εμπειρία, πάντως δεν λείπει αφού οι 37 από τους βουλευτές έχουν διατελέσει έστω και μια φορά υπουργοί ή υφυπουργοί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιστοίχιση της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον κόμμα ενδιαφέρει πολύ και τον Άλεξη Τσίπρα με 13 βουλευτές να είναι και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Κομβικό ρόλο θα παίξουν στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος οι “30αρηδες” με δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως όσες φορές έχει επενδύσει στη νέα γενιά του έχει βγει… Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Αναστασία Γκαρά, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Κώστας Μπάρκας, Μάριος Κάτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Γιάννης Μπουρνούς, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Γιάννης Σαρακιώτης είναι οι 13 βουλευτές κάτω των 40 ετών.

Όσον αφορά την εσωκομματική αντιπολίτευση των “53+” οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θεανώ Φωτίου, Θεόδωρος Δρίτσας, Αλέξης Χαρίτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Ειρήνη Αγαθοπούλου εκπροσωπούν την τάση, χωρίς, όμως όλοι να έχουν την ίδια ενεργό συμμετοχή.

Από τη διεύρυνση προς το χώρο του κέντρου, που επιχειρήθηκε λίγο πριν τις κάλπες με την Προοδευτική Συμμαχία, το “εισιτήριο” για τη Βουλή πήραν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θάνος Μωραΐτης. Από το ΠΑΣΟΚ συνολικά προέρχονται 8 βουλευτές μαζί με τους Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστο Σπίρτζη, Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Γιώργο Παπαηλιού και την Άννα Βαγενά.

Ο πρώην συγκυβερνήτης, οι ΑΝΕΛ, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην νέα κοινοβουλευτική ομάδα με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον Βασίλη Κόκκαλη και τον Κώστα Ζουράρι να μετέχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή.

πηγή:Newpost.gr