ΕΞΕΛΙΞΗ: Φωτιά στον Υμηττό: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο τώρα στον Υμηττό – Αγωνία για τους ανέμους

Σαφώς καλύτερη είναι αυτή την ώρα η εικόνα της φωτιάς που εκδηλώθηκε από τις 3.18 τα ξημερώματα στον Υμηττό. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης εκτίμησε ότι τις επόμενες ώρες η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς θα είναι ακόμα καλύτερη. «Ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ώρες η εικόνα θα είναι ακόμα καλύτερα αλλά δεν έχει τεθεί ακόμα υπό μερικό έλεγχο» διευκρίνισε ο κ. Βαθρακογιάννης. Παρότι η φωτιά ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είχαμε ούτε ένα τραυματισμό επισήμανε.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην Παιανία κι έχει φθάσει μέχρι τις κεραίες. Η φωτιά κινείται νοτιοδυτικά προς τα Γλυκά Νερά, στην κορυφή του βουνού, και είναι ορατή σε όλη την Αττική.  Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο να μην μπει η πυρκαγιά στο δάσος Καισαριανής και εκεί κάνουν συνεχώς ρίψεις τα εναέρια μέσα σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των ισχυρότατων επίγειων δυνάμεων.

Άνοιξε πάντως το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή και η λεωφόρος Κατεχάκη-Αλίμου, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων λόγω της πυρκαγιάς στον Υμηττό. Πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, αλλά στις διασταυρώσεις υπάρχουν παντού τροχονόμοι για να κατευθύνουν τους οδηγούς.

Όπως έχει γνωστό μέχρι στιγμής, από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε έκαψε δύο σπίτια, και προκάλεσε ζημιές σε άλλα δύο, αλλά λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία – σύμφωνα με την πυροσβεστική – δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός. Αυτή την ώρα δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή άμεσα, καθώς η πυρκαγιά έχει ανέβει στο βουνό. Για εκρήξεις την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά έκαναν λόγο πολίτες στον ΣΚΑΪ.

«Ελέγχεται η περιοχή υπάρχουν μόνο μικρές εστίες, δύο σπίτια κάηκαν στην Παιανία. Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Ο κ. Φιλίππου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην κινούνται στην περιοχή με τα οχήματά τους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών ΝΔ Ελλάδας και Ιονίων Γιώργος Οικονομόπουλος επισήμανε από πλευράς του ότι είναι πολύ θετική η έκβαση στο πύρινο μέτωπο.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς φθάνουν συνεχώς δυνάμεις από την Αττική και από την περιφέρεια, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν και εναέρια μέσα. Αυτή την ώρα επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ ήδη έφθασαν στο σημείο εναέρια μέσα. Από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο σε συντονιστικό ρόλο, καθώς και δύο ελικόπτερα του στρατού. Συνδράμουν επίσης δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και δύο της περιφέρειας, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και παράλληλα στο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταβεί ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.

Ακροατές αναφέρουν στο ΣΚΑΙ ότι έχει χαθεί το σήμα ορισμένων ραδιοφωνικών σταθμών καθώς η φωτιά είναι κοντά στις κεραίες που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού.* Κάτοικοι της περιοχής που επικοινώνησαν με τον ΣΚΑΙ ανέφεραν ότι λίγο πριν την έναρξη της φωτιάς άκουσαν μία έκρηξη και είδαν μία λάμψη.

Skai.gr

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα σε κατοικημένη περιοχή στην Παιανία και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν και πνέουν ακόμη στην περιοχή.

Η Πυροσβεστική έδωσε από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς εντολής εκκένωσης σπιτιών τα οποία υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί ζημιές σε τέσσερις κατοικίες . Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.

Από τις 7:20, είναι ανοιχτή η έξοδος Κατεχάκη για Καρέα ενώ άνοιξε και η Αττική Οδός.

in.gr