ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Με αφορμή μια δήλωση γύρω από την Ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού

Ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νέας Υόρκης και νυν εκλεγμένος Α΄Αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, μιλώντας στο «Corfutv», αναφέρθηκε στον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, αλλά και στην “ψήφο από τους Ομογενείς”.

 

Εκείνο που οι μελισσούλες μου θέλουν επί του προκειμένου να σχολιάσουν είναι την αναφορά του κ. Γαλάτουλα στο ζήτημα της ψήφου.
Λέει, συγκεκριμένα: «Η ψήφος ήταν πάγιο αίτημα πολλών ετών. Η ψήφος από τους Ομογενείς θα βοηθήσει την ίδια την Ελλάδα από πολλές πλευρές και θα δούμε επιτέλους πόσοι είναι οι Έλληνες του εξωτερικού». Σπάνια κανείς σε μία πρόταση βρίσκει τρεις “ανακρίβειες”.

 

“Ανακρίβεια” πρώτη: Η ψήφος δεν ήταν “πάγιο αίτημα πολλών ετών”. Έχουν περάσει 44 χρόνια από τότε που μπήκε στο Σύνταγμα της Ελλάδας η σχετική πρόβλεψη. Επομένως δεν είναι “αίτημα”. Είναι κεκτημένο δικαίωμα κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της Ελλάδος.

 

 

“Ανακρίβεια” δεύτερη: “Η ψήφος από τους Ομογενείς θα βοηθήσει την ίδια την Ελλάδα από πολλές πλευρές”. Κι όμως: Δεν υπάρχει “ψήφος από τους Ομογενείς”. Εκείνο που υπάρχει είναι “ψήφος των Ελλήνων ψηφοφόρων από το εξωτερικό”. Όσοι, είτε από συνήθεια, είτε από άγνοια, μιλούν για ψήφο ομογενών, προσφέρουν άλλοθι σε κείνα τα πολιτικά κόμματα που για 44 χρόνια, αρνούνται να ψηφίσουν το σχετικό Νομοσχέδιο.

 

“Ανακρίβεια” τρίτη: “θα δούμε επιτέλους πόσοι είναι οι Έλληνες του εξωτερικού”. Όχι. Εκείνο που θα δούμε, είναι ΠΟΣΟΙ Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού, θα θελήσουν ή θα μπορέσουν να ψηφίσουν.

 

Γιατί τα σημειώνουμε όλα αυτά; Διότι έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα (αλλά και στο εξωτερικό) η εντελώς λάθος εντύπωση, ότι δήθεν εκατομμύρια ομογενών θα σπεύσουν να ψηφίσουν ανατρέποντας άρδην το εκλογικό σκηνικό της γενέτειρας. Ότι με τα εκατομμύρια ψήφους θα διαμορφώσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα πλασματικό, αφού οι ανά την υφήλιο ομογενείς δεν θα γνωρίζουν τα καθέκαστα στην πολιτική και οικονομική σκηνή της Ελλάδος.

 

Λοιπόν,  να ανακεφαλαιώσουμε: Θα ψηφίζουν ΜΟΝΟΝ οι έχοντες ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο. Από αυτούς, ΜΟΝΟΝ οι εγγεγραμμένοι σε ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους. Και ΜΟΝΟΝ οι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια ελληνικών Δήμων.
Πόσοι θα είναι αυτοί; Ίσως και το 2%  των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων. Δηλαδή αν είναι εγγεγραμμένοι 10 εκ. Έλληνες ψηφοφόροι, μιλάμε για 200.000 Έλληνες ψηφοφόρους του Εξωτερικού.
Πόσοι από αυτές τις 200.000 θα ψηφίσουν; Αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν θα στηθούν κάλπες σε Προξενεία ή αν θα ισχύσει η επιστολική και ηλεκτρονική ψήφος. Στην πρώτη περίπτωση, πολύ λίγοι. Ίσως ούτε καν το 1/5 των περίπου 200.000. Στις δύο άλλες περιπτώσεις, και, ιδιαίτερα στην περίπτωση Ηλεκτρονικής ψήφου, ίσως και περισσότεροι από το 1/10.
Αυτή είναι μία ρεαλιστική εκτίμηση, η οποία, όμως, δεν λαμβάνει υπόψη της πόσοι Έλληνες του εξωτερικού, που πληρούν τις προϋποθέσεις για Ιθαγένεια,  θα παρακινηθούν με το νόμο, να αποκτήσουν τώρα ελληνική ταυτότητα κλπ. Αλλά και αυτοί λίγοι θα είναι και, πάντως, δεν θα ανατρέψουν σε καμμία περίπτωση την πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ακόμη και εάν η ψήφος τους προσμετράται στην Επικρεάτεια, όπερ είναι και το μόνο σωστό.

 

PHP: Κάτι οι …διακοπές κάτι η πολλή ζέστη, το 2% γράφτηκε 1/2. Το διορθώνουμε και ζητούμε συγγνώμη.