ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Το νησί του Πόρου στα …δύο!

Ένα, ακόμα καλοκαίρι, στο μαγευτικό (από απόψεως τοπίου, πλέον) νησί του Πόρου. Που εσχάτως κάποιοι θυμήθηκαν ότι δεν είναι ένα νησί, αλλά …δύο νησάκια! (Όπως θα λέγαμε, δύο βασίλεια!).  Η Σφαιρία. Και η Καλαβρία. Που ενώνονται με ένα αδιόρατο γεφυράκι. Τόσο όσο και το κανάλι που τα χωρίζει. Δύο απλωτές!

 

Καλαβρία, είναι το κυρίως σώμα του Πόρου, ενώ το νησάκι με την πολιτεία πέρα από το στενό λέγεται Σφαιρία. Καλαβρία σημαίνει καλή αύρα. Σήμερα, αναλόγως του καιρού τη λες και …μπόχα! Ο ατυχήσας Βιολογικός, βλέπετε… Η Σφαιρία είναι ένας βράχος ηφαιστειακής προέλευσης. Η Καλαβρία, είναι κατάφυτη, με (στο μακρυνό παρελθόν) άφθονα νερά.

 

Γιατί τα γράφω όλα αυτά, που άλλωστε είναι και γνωστά; Για να πω ότι κάποτε αυτά τα δύο νησάκια κάποιοι σκέφτηκαν να τα ενώσουν και να τα ονομάσουν με ένα κοινό όνομα: Πόρος. Που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821.

 

 

Σήμερα, λίγους μόλις μήνες πριν γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από το 1821, κάποιοι βάλθηκαν να τα χωρίσουν …συγκοινωνιακά!  Εσείς στην Καλαβρία. Εμείς στη Σφαιρία!.. Κάποιοι λίγοι, το επικροτούν. Οι πολλοί απορούν… Και ψάχνονται για τα κίνητρα!

 

 

Δεν είναι αυτό το μοναδικό παράδοξο στο νησί του Πόρου. Το ίδιο ακατανόητη είναι και η αντίληψη κάποιων να θέλουν να καταστήσουν μελλοντικά το κέντρο της Σφαιρίας …απροσπέλαστο στα τροχοφόρα. Με εξαιρέσεις, βέβαια, καθόσον και ο Πόρος  ανήκει στην Ελλάδα…

 

Βέβαια, σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχει υπερπληθώρα λεωφορείων και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς, στην επαρχία, είναι ελάχιστα και κυρίως για να καλύπτουν ανάγκες σύνδεσης με διπλανά χωριά (ή διπλανές γειτονιές). Την ίδια ώρα, όμως, οι αποστάσεις είναι μικρότερες και σίγουρα θα μπορούσε να τις καλύψει κάποιος με ποδαρόδρομο…  Αλλά υπάρχουν, όμως, και οι γέροντες. Οι  ασθενείς. Οι έχοντες ανάγκη. Οι ΑμεΑ. Τα μικρά παιδιά…

 

Κι έπειτα, αυτό κι αν δεν είναι πρωτοτυπία, να κατεβαίνεις, λέει, από το ένα λεωφορείο, να περπατάς δεκαπέντε μέτρα, να φτάνεις στο “τέρμα” του άλλου, να περιμένεις περίπου δέκα – είκοσι λεπτά για να ξεκινήσει, για να κάνεις άλλα …πενήντα μέτρα!  Συγγνώμη, με κάποια σημαντικότερη πρωτοτυπία,  δεν είχαν να καταπιαστούν οι ντόπιοι ειδήμονες;